12 юни : Печено пикантно сирене и салата с краставици и цвекло

Архив Варна

11-06-2012, 15:00

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Днес са полезни всички храни, които съдържат мляко и те могат да бъдат консумирани в неограничени количества.

Луната е в Овен и това подсказва бърз метаболизъм и максимално усвояване на енергията от храната.

Активна е огнената стихия, управляваща усвояването и вътрешното изгаряне, а така също и пречистването на организма. Можем да я стимулираме чрез остри, пикантни и сгряващи подправки като чили, пипер, хрян и джинджифил, добавени към храни които се консумират горещи веднага след приготвянето им.
Необходимо е да се избягват мазните и твърде солените продукти. Желателно е чрез храната да си набавим калиев фосфат - точно неговият недостиг става причина за проява на качествата, виновни за лошата слава на Овена - избухливост и невъздържаност, болестите му - най-често свързани с главоболие, поради умствено и нервно изтощение. Той стимулира умствената и физическата енергия, които всички ние така щедро изразходваме, когато Луната преминава през този огнен знак.

Подходящи продукти са:
Растителни: цвекло, салати, цветно зеле, спанак, лук, моркови, краставици, фурми, ябълки, орехи и лимони, кафяв ориз, леща, боб, алое
Животински: постно месо - агнешко, пиле
Подправки: дафинов лист, хрян, черен пипер,чили, чесън, джинджифил, канела, магданоз

23 лунен ден. Днес са полезни всички храни, които съдържат мляко и те могат да бъдат консумирани в неограничени количества. Месото обаче е желателно да бъде изключено от менюто, тъй като през този период то ще акумулира агресия у вас. Алкохолът също следва да се ограничи. Дори малки количества могат да предизвикат бурни емоционални реакции. Злоупотребата с храни и напитки днес може да нанесе големи поражения на храносмилателната система и психиката.

Пикантно печено сирене

Продукти:

500 гр сирене
25 гр масло
1 кафеена чашка олио
3 яйца
4-5 домата
1 кафена чашка прясно мляко
4 люти чушки /по желание/
червен пипер,дафинов лист сол.

Приготвяне:

Измитите домати се нарязват на дребно, слагат се в малка тавичка заедно с олиото и дафиновият лист, посоляват се леко и се задушават, докато сокът се изпари. Върху тях се разстила настърганото или натрошено сирене и се залива с яйцата, разбити с прясното мляко. Отгоре се слагат лютите чушки и нарязаното на парченца масло. Ястието се запича в умерена фурна и се поднася горещо със свежа салата, например

Салата от цвекло и краставици

Продукти:

2 средни глави червено цвекло
1 краставица
1 връзка пресен лук
50 мл зехтин
2 с. л. винен оцет
сол
черни маслини без костилки

Приготвяне:

Цвеклото се настъргва на едро ренде, смесва се със ситно нарязан лук и обелената, нарязана на дребни кубчета краставица.Салатата се подправя с оцет и сол на вкус. Залива се със зехтин и се разбърква.
Преди да поднесете украсете с маслините.

Добър апетит!