По-евтин руски газ само срещу подпис за „Южен поток“

Архив София

11-06-2012, 13:24

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Цената на газа ще се увеличи през юли, смята министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев

Обещаният по-евтин газ от Русия ще потече към България, когато акционерите от „Южен поток-България" решат отворените въпроси по проекта и се подпише окончателното инвестиционно решение.

Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

„По „Южен поток" все още има отворени въпроси, които не са уточнени от акционерите в „Южен поток-България". Тези въпроси трябва да бъдат уточнени, преди да поемем твърд ангажимент да вземем окончателно инвестиционно решение към 15 ноември 2012 г. Когато уточним отворените въпроси и подпишем ангажимента за окончателно инвестиционно решение, ще получим отстъпката от 11,1 процента, изчислявана от 1 април. Нейният размер е между 115 млн. и 120 млн. долара. Работим в много конструктивен дух и няма теми, по които не можем да постигнем съгласие", каза министър Добрев, цитиран от БТА.

Според министъра цената на газа ще се увеличи през юли. „Цената на газа се определя на основата на петролните деривати и цената на долара за девет месеца. За този период имаме увеличение на цената на долара и средно увеличение на петролните деривати, така че по-скоро тенденцията за цената е в посока нагоре", заяви Добрев.

Още през пролетта Владимир Путин постави задача строителството на газопровода „Южен поток” да започне в средата на ноември. Но през миналата седмица страната ни заяви, че може да не даде „зелена светлина” за изграждането на газопровода през своя територия. Официалната причина е несъгласие с цената за транспортиране на газа, предложена от „Газпром”, както и нивото на рентабилността на проекта.

„Българите прекрасно разбират своята изключителност и затова ще се опитат да получат максимум преференции. От друга страна, ЕС оказва натиск, тъй като „Южен поток” е конкурентен на европейския газопровод „Набуко”, посочва директорът за енергийните програми в центъра „НОМОС” Михаил Гончар.

Според Гончар в момента България се намира между два огъня, като европейският може да се окаже по-силен от руския.