Под земята в Лондон откриха първия театър на Шекспир

Архив Пловдив

08-06-2012, 06:07

Автор:

Петя Паликрушева

Всичко от Автора

Смята се, че в “Картейн” за първи път са поставяни пиесите “Хенри V” и вероятно “Ромео и Жулиета”.

Археолозите от лондонския музей заявиха, че са открили част от стените на вътрешния двор на театър “Картейн” (The Curtain Theatre) в Шордич, на мястото на бивш пъб. Театър “Картейн” е открит през 1577 г.

Трупата на Шекспир – “Слугите на лорда камерхер” – играла постановките си от 1597 г. до 1599 г., докато на другия бряг на Темза се строил знаменитият театър “Глобус”. Смята се, че в “Картейн” за първи път са поставяни пиесите “Хенри V” и вероятно “Ромео и Жулиета”. В. Телеграф пише, че театърът затворил вратите си през XVIII век, след което мястото било забравено. Според легендата, трупата на Шекспир пристигнала в града след скандал с Джайлс Алън, владетел на земята, на която се намирал предишния театър. Алън отказал да преподпише арендата за ползването на мястото.

Веднъж през нощта, когато той отсъствал от града, собственикът на театъра актьора Джеймс Бърбейдж тайно пристигнал с няколко помощника и разбил сградата на части. Дървесината била струпана в съседния двор, а през пролетта я използвали за строителството на новия театър “Глобус”, намиращ се на другия бряг на реката.

Музеят на Лондон отбелязва, че останките от “Картейн” са в превъзходно състояние. Строителната компания, владееща земята, на която се намира театъра, планира да изложи останките в своя бъдещ “търговски и жилищен комплекс”. Дано този път някой да запише къде се намира старият шеспиров театър, за да не го изгубят отново.