Електронни цигари димят в ресторанти

Архив Пловдив

07-06-2012, 16:49

Снимка:

news.bg

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

Клиенти на закрити заведения си купуват на място заместител на цигари

Страстните пушачи намериха начин да димят в закритите помещения на ресторанти и заведения. Електронните цигари влязоха в ролята на спасителен пояс за хората, които не могат да останат и минутка без димяща клечка в ръката си.

Търговците регистрират бум в продажбата на електронни цигари, след влизането в сила от 1 юни на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места. Най-евтиният комплект с шест филтъра струва 20 лева. Има и доста по-скъпи модели, като цената им може да стигне до 80 лева, обясниха търговци.

Ресторантьорите също са намерили начин да обслужат нуждите на клиентите-пушачи. В закритите заведения се продават филтри за електронна цигара. Един брой струва левче. Така хем клиентът е доволен, хем законът не се нарушава, коментираха собственици на заведения.

Драстичен отлив на клиенти от нощните заведения е регистриран в първите дни след влизането в сила на закона. Преобладаващата част от собствениците на клубовете се притесняват, че бизнесът им ще бъде провален. Оборотите на баровете са намалели с 2/3. В нощните заведения обаче също навлиза модата да се пушат електронни цигари.

Собственици на заведения със закрити помещения стриктно спазват разпореждането на забраната, заради солените санкции – глобата за бизнесмените е 5000 лв., а за клиентите – от 300 до 500 лв.