Даренията за Бисер ще стигнат само за 36 луксозни къщи

Архив София

06-06-2012, 09:13

Снимка:

в. Сега

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Другите 20 отнесени имота ще чакат пари от европейските програми

Къщи с по 3 спални, 2 бани и тоалетни, 3 тераси и 1 веранда се строят на мястото на отнесените от пороите постройки в село Бисер, пише в. Сега.

Заради този избор на проекти парите ще стигнат за възстановяването на само 36 от 54 разрушени домове. За разточителния модел, по който се работи, съобщи Медиапул вчера. Властите вкупом се оправдаха, че хората сами са избрали проект, но никой не обясни защо не са предложени и по-евтини варианти предвид ограничението на парите.

"Бяха дарени няколко типови проекта. Бяха предоставени на хората на място и това са къщите, които те са си избрали. Тези къщи отговарят на квадратурата, която семействата са загубили. От местните власти се определяше и за кои хора да се строи първо", обясни пред "Сега" председателят на обществения съвет към БЧК д-р Валентин Пеев. Областният управител на Хасково Ирена Узунова пък заяви, че този тип дом не е луксозен, при положение че хората са загубили 300 кв.м площ за живеене, а получават сега максимум 108 кв.м. Тя добави, че само три от първите 10 започнати къщи са от посочения вид - с площ 108 кв.м, а останалите били по 70, 80 и 85 кв.м.

Цената на къщите е 74 000 лв., а първите 10 бяха възложени на близката до ГЕРБ фирма "Балканстрой". Тя получи още на 26 април аванс от даренията, събрани от гражданите. В същото време самата партия ГЕРБ отказва да преведе обещания 1 млн. лв., тъй като пост фактум обяви, че ще даде парите само срещу разписки за извършени дейности. От понеделник втора фирма има разрешение да започне следващите 10 къщи, които също ще се работят по дарените проекти. За да получи тази възможност, "Билд инвест" се съгласи да свали офертата си от 88 000 на къща на 74 000 лв. Медиапул я свързва с друг кадър на ГЕРБ - общинския съветник от Хасково Антон Иванов.

Макар че експерти на строителната камара определят предложените оферти за нормални, други хора в бранша ги смятат за доста завишени, като се има предвид, че цената не включва редица строителни материали, които са дарени от други строителни фирми - бетон, строителна арматура, дървен материал и фаянс. Така според изчисления, цитирани в агенцията, цената се вдига до 350 евро на кв.м при нормални 250 евро.

Двете фирми, близки до ГЕРБ, се озоваха на финала на изборната процедура, след като управляващите промениха условията към кандидатите в движение - изискване за оборот от 1.5 млн. лв. за три години назад, регистрация в камарата на строителите за възможност за големи строежи, както и липса на задължения. Мотивът им беше да се гарантира със сигурност, че къщите ще бъдат построени. Предложението да се избират сравнително големи фирми дойде от строителната камара, тъй като ще трябва да се строят по няколко къщи накуп.

До началото на зимата в село Бисер ще бъдат построени 36 къщи от разрушените общо 56, каза пред "Сега" Ирена Узунова. За първите 10 къщи "Балканстрой" ще вземе 750 000 лв., но според Узунова сумата ще излезе по-малко. Тези къщи трябва да са готови до края на юли. Втората партида от 10 къщи обаче ще се прави, докъдето стигнат парите в дарителската сметка на БЧК, които сега са около 400 000 лв.

ПРИОРИТЕТИ

36-те къщи, които ще бъдат построени до началото на зимата, са приоритетни, защото са на хора, за които това е постоянно жилище, обясни областният управител на Хасково. Жителите на Бисер, които ще се нанесат в първите готови постройки, са избрани по социален признак - с приоритет са инвалиди, сираци и хора, които нямат роднини, при които могат да останат, разясни Узунова. Изборът е направен от обществения съвет на селото. Останалите 20 къщи не били приоритетни, защото са посещавани сезонно или са необитавани. Те най-вероятно ще бъдат възстановени през пролетта на следващата година със средства по програмата за развитие на селските райони, смята Узунова.