Варненец иска виза за Северна Корея, ще чака година

Туризъм

05-06-2012, 14:44

Снимка:

AP

Автор:

ЕЛЗА ПАРИНИ

Всичко от Автора

Н.Й. от години мечтае да посети Северна Корея, сега той е започнал процедура за получаване на разрешение за туристическо посещение в КНДР, докато се сдобие с виза обаче, може да мине повече от година.

Българският гражданин Н.Й. кандидатства за севернокорейска виза, научи ВарнаУтре.бг.

Той обича да пътува, посетил е много държави, наскоро се е завърнал от Израел, от години мечтае да посети „обетованата земя” на север от 38-ия паралел.
Сега той е започнал процедура за получаване на разрешение за туристическо посещение в КНДР, докато се сдобие с виза обаче, може да мине повече от година.

Една от последните крепости на тоталитаризма - Корейскаta народно-демократична република всъщност отхвърля марксизъм - ленинизма още през 70-те години, и премахва всички препратки към комунизма от конституцията си през 2009 година.

Единственото демократично нещо в КНДР е думата „демократична” в името й. Като цяло страната е еднопартийна диктатура.

Доскоро беше немислимо западни туристи да пътуват до тази изолирана и затворена за останалия свят държава, но постепенно КНДР отваря врати за туризъм, но само в ограничен брой региони. Български тур оператори вече предлагат екскурзия до „Страната на утринната свежест“, както понякога я наричат.

Достъпът до Северна Корея е възможен единствено от Китай или Русия, лети се до Пекин и от там се пътува с влак, понякога е възможно да има и полет Пекин - Пхенян или от Москва и Владивосток.

Ако си мислите, че кацайки в севернокорейската столица ще започнете да обикаляте и разглеждате необезпокоявани сте изпаднали в дълбока заблуда. Индивидуалното посещение е почти невъзможно, можете да посетите севернокорейския „рай” само в група.

Движението става по точно определен от правителството график с точност до минута и се посещават фиксирани обекти по маршрут, от който нямате право да се отклонявате. През цялото време към групата има прикрепени няколко екскурзовода, чиято единствена цел е да ви наблюдават какво правите, как се държите и дали не се опитвате да шпионирате, недай си боже да обидите някой от боготворените корейски лидери. Те ви следват по петите на всяка крачка и ако се опитате да кривнете бързо ви връщат в правия път.

Не трябва да ви прави впечатление фактът, че може да ви последват дори в тоалетната.

Честа практика е корейските служби да инсценират различни „слънчеви” събития по вашия маршрут с цел демонстрация на добрия и щастлив живот на Северно корейците. Спретнати деца с пионерски униформи играят на ластик или топка по средата на празен булевард, момчешки хор уж случайно се разпява на тротоара и т.н. все такива нелепи гледки на фона на празните и безлюдни улици и гладуващия народ.

Всъщност за да се стигне до посещение на тази нова ядрена сила се преминава през тежка едногодишна процедура за получаване на виза. КНДР няма много дипломатически представителства по света, като наследство от добрите отношения с НРБ от миналото в София се помещава една от малкото задгранични мисии на „Страната на утринната свежест“. Посолството в София отговаря за около 18 държави в Европа. Но, не си мислете, че щом решите да пътувате до там просто отивате и подавате молба за виза.

Кандидатстването започва с електронна кореспонденция чрез и-мейл публикуван на страницата на посолството. Следват безброй въпроси и събиране на всякаква информация за вас и вашите роднини, след което и евентуална проверка на цялата информация. От там нататък са следващите стъпки.

Журналисти, писатели, автори на книги и правозащитници нямат шанс да се сдобият с виза.

Варненецът Н.Й., който мечтае да посети този самотен деспотичен „остров”,няма никакви политически пристрастия и единствената му цел е да се докосне до една държава, застинала във времето на студената война и противопоставена на логичния път на историята и времето.

Ето как изглежда утвърдената от правителството на КНДР туристическа програма предложена от туроператорите:

Забележителности:
Мемориал Кимсусан - Мавзолеят на бащата на корейския народ, Президентът Ким ер Сен, Деня на Независимостта - 15 Август 1945, който се празнува на голям стадион, където хиляди корейци играят интересни танци и акробатика, Демилитаризираната зона - парче земя, което опасва Корейския полуостров по 38-я паралел и служи за буферна зона между Северна и Южна Корея

Пекин - Пхенян Полет до столицата на Северна Корея - Пхенян, настаняване в хотел и обиколка на града с посещение на величествените паметници на хълма Мансу.

Пхенян - Мьохянгсан Посещение на кулата Юше, посветена на Корейската работническа партия; Мангьондае (родното място на президента Ким Ир Сен, посещение на Двореца на децата или на едно от средните училища в Пхенян. Транспорт до планината Мьохянгсан (170 км от Пхенян). По пътя ще видите будисткия храм Похьон и Изложбата на международната дружба, която представя подаръците, които президентите Ким Ир Сен и Ким Чен Ир са получили от чужбина.
Пхенян - Нампо - Пхенян Екскурзия до град Нампо. Посещение на баража Уест Сий и Музей посветен на баражите, където ще гледате интересен документален филм. На връщане, изкачване планината Ренджак (недалеч от Пхенян). Посещение на корейско филмово студио - севернокорейската версия на Холивуд! Това не трябва да се изпуска!

Пхенян Посещение на Мемориалния дворец Кумсусан - внушителния мавзолей на президента Ким Ир Сен. разходка в метрото на Пхенян, а по-късно ще посетите Мемориалното гробище на революционерите и измъчваните в анти-японската съпротива. Обяд. Посещение на арт-студио Мансудае, откъдето може да си закупите корейска керамика, бродерии, картини и други сувенири. Следващата ви спирка е парка Моранбон, разположен на хълма Моран с фантастична гледка към Пхенян, където корейците обичат да прекарват свободното си време. В самия парк се вижда паметник на съветската армия.

Пхенян (15 август, Деня на независимостта) Денят започва с хълма Мансу, където се намира Триумфалната арка. По-късно ще се потопите в масовия танц в центъра на Пхенян по случай Деня на независимостта, в който участват десетки хиляди корейци. Транспорт до Военния музей, където ще научите северно корейската версия за Корейската война 1950 - 1953 г. На покрива на музея има голяма въртяща се панорама със сцени от войната - истински шедьовър на корейските художници и скулптори. След това посещавате Читалището - най-голямата библиотека и образователен център в КНДР, разположено на централния площад - Площад Ким Ир Сен. Следва посещение на 1000-тонния американски шпионски кораб USS Pueblo, който е бил отвлечен от Северна Корея през 1968 г.

Пхенян - Кесон - Пхенян Екскурзия до град Кесон - старата столица на Корея до 15-ти век, който се намира само на 8 км от Демилитаризираната зона на границата с Южна Корея. Към водача ни се присъединяват няколко севернокорейски офицери, които ви развеждат из Пханмунджом (зоната за съвместна охрана) и Военния музей на 38-я паралел. След това се връщате в Пхенян, където може да посетите няколко магазина за сувенири, както и Международната книжарница - добър избор от пропагандиращи книги, касети, дискове, DVD-та (много по-евтини, отколкото в хотела). Нощувка в Пхенян.

Пхенян - Пекин След закуска транспорт до ЖП гарата и отпътуване с влак за Пекин. Пътуването трае около 24 часа, като ще преминете по световноизвестния железопътен мост над река Ялу - границата между Северна Корея и Китай. Край моста се намират останките от друг мост, който е бил разрушен по време на войната и докато Китай са изградили своята част от този мост, северно корейците все още не са пристъпили към строежа на тяхната, а са предпочели да оствят руините от моста, като паметник на Корейската война.

Практическа информация: При посещението на мавзолея на Ким Ир Сен има стриктни изисквания за облекло - не се позволяват къси панталони, сини дънки, къси поли, тениски. Моля, имайте предвид, че това е предварителна програма, която може да бъде променена.

И преди да решите да пътувате имайте предвид, че повече от 180 хил. души от 14 държави са били насилствено задържани на територията на Северна Корея през последните десетилетия. Това гласи доклад на американска правозащитна организация.