6 юни : Грахови изкушения - пастет с авокадо и мента, крем-супа и пиле

Архив Варна

05-06-2012, 13:56

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Можете да консумирате всичко, дори алкохолът в малки количества има благоприятно въздействие, особено червеното вино.

Луната в Козирог активизира земната стихия и  процесите, свързани с растежа, възпроизводството и регенерирането на тъканите и скелета.

Метаболизмът е забавен и това може да създаде здравословни проблеми, поради което е нужно да увеличим физическата активност. Желателно е да се избягва преяждането и обилната храна. Подтиснати са функциите на черният дроб и жлъчката.Организмът се нуждае от повече калциев фосфат-сол,който заедно с белтъчините спомага за строежа на костната система.  Храни богати на калциев фосфат и подходящи за консумация:
Зеленчуци – броколи, карфиол,царевица, картофи, зеле, целина, патладжан, аспержи
Месни продукти – постно месо, агнешко месо
Течности – преварена или минерална вода, която не съдържа хлор
Бобови продукти – леща, грах
Тестени и зърнени изделия – паста, пълнозърнест хляб, бял хляб, всички зърна и кълновете им
Млечни продукти – мляко, кисело мляко, сирене, кашкавал
Плодове – цитрусови плодове, смокини, пъпеши, дюли, сушени сливи и боровинки
Ядки – орехи
Подправки – мента, салвия, джинжифил, кориандър

17 лунен ден. Днес можете да си позволите разкош и дори излишество в менюто. Задължително пригответе ястие, което да създаде празнично настроение у дома или посетете любимия си ресторант. Това ще привлече благоденствие и радост в живота ви. Днес трябва да изключите всякакви прояви на аскетизъм. Можете да консумирате всичко, дори алкохолът в малки количества има благоприятно въздействие, особено червеното вино. Все пак имайте предвид, че става въпрос за изисканост и преклонение пред изтънчените кулинарни творения, а не за безразборно тъпчене с полуфабрикати и набързо приготвени храни. Затова акцентирайте не върху количеството, а върху качеството на храната, обстановката и начина на поднасяне и компанията, в която я консумирате.

Обожавам грах, и този сезон ме прави едно от най-щастливите същества на света /не само заради граха, разбира се, но и заради ягодите, черешите, ароматът на билки по поляните, дългите дни и късите нощи/. Мога да го консумирам във всякакви форми, а така пресничък и току що набран дори и суров ми е вкусен. И направо се затруднявам коя от всички известни ми рецепти да  ви предложа, но смятам да започна от някъде пък да видим до къде ще стигна.

Пастет от грах, авокадо и мента

Продукти:

2 бр. авокадо
500гр. пресен грах
1 лайм
3 по-големи скилидки чесън
1 ч.л. сол
5-6 свежи листенца мента

Приготвяне:

Задушете граха за няколко минути. Пресния грах е много свежичък и мекичък така че няма да ви се наложи да чакате много докато омекне.
През това време пасирайте авокадото, заедно със сока от лайм и чесъна. Прибавете солта и отцедения грах. Накрая прибавете и листата мента. Пасирайте до гладкост и докато сместа придобие хубав зелен цвят.
Пастета можете да използвате като гарнитура към различни меса или направо да си го хапнете намазан върху препечени филийки ръжен хляб с масло.

Ако сте взели повечко от граха и ментата, или пък сте благословени с градина, можете да направите и

Грахова крем супа с мента

Необходими продукти:

750 г грах
1 едра глава кромид лук
3 стръка мента (може и сушена)
30 г масло
600 мл гореща вода
1 ч.чаша течна сметана (може и прясно мляко)
Сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне:

Лукът се почиства и се нарязва на ситно. Маслото се поставя в тенджера с дебело дъно, добавя се лукът и се запържва до омекване и прозрачност. Добавят се зеленият грах и нарязаната на дребно мента. Оставя се на тих огън да се задуши, като се разбърква леко. Когато грахът омекне добре, съдът се отдръпва от огъня и се оставя супата да изстине. С пасатор се разбиват зеленчуците до получаване на еднородна смес. Долива се водата и отново се разбърква добре.
Добавя се течната сметана (млякото) и на много слаб огън супата се вари още 5 минути. Овкусява се със сол и черен пипер и копър.

Ако пък менюто ви се струва твърде постно, ето ви една бърза рецепта си пиле:

Пиле с грах

Необходими продукти:

500гр.пилешко месо
2-3 лъжици олио
3 глави лук
1 супена лъжица доматено пюре
1 супена лъжица брашно
1 чаена лъжица червен пипер
1кг пресен грах
40г масло, 4-5 домата
1 връзка магданоз.

Начин на приготвяне:

Почистеното и измито пиле се нарязва на порции, запържва се в олиото и се изважда. На негово място в мазнината се слага ситно нарязаният лук и се запържва. Последователно се добавят и запържват доматеното пюре, брашното, червеният пипер. Сместа се разрежда с гореща вода, посолява се, запърженото пиле се връща в тенджерата и се вари на тих огън.
Пресният грах се изчиства, измива се, прибавя се към почти омекналото месо и ястието се доварява. Малко преди края се прибавят едро нарязаните домати. Опитайте и ако се налага добавете една лъжичка захар.
Готовото ястие се поръсва обилно със ситно нарязан магданоз.

Добър апетит!