Плевнелиев с ГЕРБ против прекия избор на Висш съдебен съвет

Новините

04-06-2012, 14:32

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Мнението на държавния глава е, че е по-добре да се заложи на делегатския принцип при избора, вместо в НДК да има 2500 съдии, които да гласуват пряко за спуснати в последния момент кандидатури за членове на ВСС

Президентът Росен Плевнелиев подкрепи решението на управляващите от ГЕРБ да не включат в промените на Закона за съдебната власт (ЗСВ) възможността членовете на следващия Висш съдебен съвет (ВСС)

да бъдат избрани от гилдията чрез пряк избор на принципа "един човек - един глас", съобщи Mediapool. Така на практика се пренебрегва волята на ЕК, Съюза на съдиите в България и неправителствения сектор.

Мнението на държавния глава е, че е по-добре да се заложи на делегатския принцип при избора, вместо в НДК да има 2500 съдии, които да гласуват пряко за спуснати в последния момент кандидатури за членове на ВСС. Той смята, че делегатите ще знаят и познават достатъчно добре биографията на номинираните и ще вземат съзнателно решение на базата на публични, прозрачни и оповестени много по-рано кандидатури. „Като за тези кандидатури се знае какви са мотивите, кой ги е предложил, какви знакови дела са гледали, какво решения са вземали.

За мен това е най-важното – пълна публичност и прозрачност на процеса на номиниране", коментира държавният глава в понеделник след полагането на клетва на Кети Маркова като конституционен съдия на мястото на починалата Ванюшка Ангушева.

ЕК и гилдията настояват прекият вот да бъде въведен още преди изборът на нов ВСС тази есен, което изобщо не изключва изискването за прозрачност при номинирането. Темата за прекия избор на членовете на ВСС, който правителството реши да отложи чак за 2017 г., тъй като нямало време технически да подготви подобна процедура преди есента, засега тотално се подминава от депутатите, които обсъждат поправките в закона.

По въпроса за въвеждането на прекия вот още тази година има общо три писма, изпратени на премиера Бойко Борисов и правосъдния министър Диана Ковачева от главния секретар на ЕК Катрин Дей. Говорителят на ЕК Марк Грей за пореден път припомни преди 4 дни, че колегите му се надяват прекият вот да бъде спешно въведен от българското правителство. Тогава министър Ковачева реагира с изненада на критиките от Брюксел, тъй като според нея на експертно ниво комисията била възприела доводите на ГЕРБ за отлагането на тази идея за 2017 г. Добави и, че е поискала от ЕК да й бъде предоставен анализ, според който такива избори са технически приложими още т. г.