Нашите сериали ще смаят Катар

Новините

02-06-2012, 09:24

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Така катарската публика ще добие половинчата представа за българския бит и душевност

„Труд” съобщава, че министър Вежди Рашидов ще организира седмица на българското кино в столицата на Катар-Доха.

Сигурно засега било, че ще бъдат представени култовите сериали “Стъклен дом”, “Седем часа разлика” и “Под прикритие”. Несправедливо и недалновидно ще е, ако окончателната селекция подмине “Столичани в повече”. Така катарската публика ще добие половинчата представа за българския бит и душевност.
 
Превратните взаимоотношения в любовния триъгълник между Йовка, Буци и Радко и паралелния - между Гълъбина, Рангел и Пацо, ще въведат катарския зрител в един свят на знойни страсти. А междусъседските стълкновения - в една нравствена екзотика, далечна на тамошния народ. Особено за коренните жители, които преди петролът да им надвие масрафа, са се препитавали като бедуини. Едно обаче е безсъмнено, че големият кахър на Йовчето и Буци - как да се сдобият с 50 000 лв., ще ги затрогне и умили. На тях сигурно толкоз са им джобните пари. За катарците парите са шумки. А за героите на нашите сериали те са екзистенциален смисъл.

Около парите се върти интригата и в “Стъклен дом”. Те са ябълката на раздора между фамилиите Атанасови, Касабови, Жекови и Ставреви. Че заговори ли не щеш, че разводи ли няма, наркотици, извънбрачни деца. И цялата тази епична сага се наслагва покрай един хипермаркет - съдбовния мол “Витоша”.

Може за един катарец молът да е банално търговско средище. В българския сериал молът е онова, което е Троя за ахейците и Картаген за римляните - бленувано завоевание.

Особено любопитство у публиката ще предизвика “Седем часа разлика”. Там парите също са моторна сила в сюжета. Но тук вече глобалното придава общочовешки размах на творбата. Действието се развива на два континента - Европа и Америка, а героите са българи, турци, руснаци, американци. Също като в Катар. Там 80% от населението са емигранти - от Южна и Източна Азия, САЩ, Франция, Англия, ЮАР. Тези разнородни по етнос и култура хора, живеели в мир и сговор. Туристите се възхищават колко спокойни, безопасни и примамливи за разходка са нощем улиците. Но такава среда има един капитален недостатък - негодна е за филмиране.