Томас Лафчис за българския футбол

Архив София

02-06-2012, 14:41

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

"Мои колеги и треньори ми разказват страховити неща", споделя Лафчис.

Бившият президент на Левски Томас Лафчис изрази съмнение в победата на националния ни тим срещу Холандия с 2:1 в приятелската среща между тях.

Българските национали обърнаха резултата от 0:1 на полувремето до 2:1 след голове на Ивелин Попов и Илиян Мицански.

Лафчис коментира пред bTV темата за залози и уговаряне на мачове в България и най-вече „черното тото“ в юношеските групи.

"От години се говори, че и в България има такива работи, но при нас няма нищо. Ето, виждате, в Италия - голям скандал, заловени национали. Преди това в Турция и Гърция също арести. Само тук всичко е в нормални граници и норми и няма нищо. Надявам се, че това, което каза премиерът, че ще има арести за "черно тото", ще стане факт."

"Мои колеги и треньори ми разказват страховити неща. Даден отбор отива в друг град да гостува, а преди това на три от децата са дадени 5000 лева. Треньорът ги вади от състава, за да не играят симулативно. На полувремето единият отбор води с 4:0, а след това резултатът става 6:4. В тези юношески състави играят по 4-5 души от мъжкия отбор, за да може да излязат резултатите. Местят се началните часове на юношеските мачове от 17:00 в 11:00 часа, за да може в Китай или някоя друга страна да се залага. Ние убиваме децата по този начин, докато още не са полетели към големия спорт", заяви бившият шеф на Левски.

"Най-лошото е, че и български, както европейски и световни организации изглежда толерират това нещо. Ръководството на българския футбол и спорт трябва да забрани залозите, иначе нищо няма да се промени. Излишно е да коментираме, след като дори и националният отбор започна да влиза в такива схеми. Ето, преди няколко дни, победихме Холандия с 2:1. Всички се опитаха да изкарат, как едва ли не, сме надиграли съперника. А ние стигнахме половин път до тяхната врата и ги бихме. Коефициентът за победа на нашите е бил 1/50, а след гола на холандците се е увеличил на 1/100. Тези неща направиха така, че в днешно време всичко трябва да бъде поставяно под въпросителна", добави Лафчис.

"По мое време като президент на Левски не е имало такива залози, нямаше такава голяма игра, поне в България. Това се появи в средата на новия век, когато в България влязоха големи фирми. Сигурно е имало уредени мачове, но не мога да коментирам. Тогава не е имало такива пари. Навремето като футболист, за да не стане ЦСКА шампион, стана Локомотив (София), след като ни победиха. Това се случи през 1978 година и отдавна не е тайна. Винаги е имало такива мачове, но след приятелство между дадени отбори или заповед от правителството, но нямаше такива големи пари. В професионалния спорт никога не бих се върнал, за нищо на света", завърши бизнесменът.