Всяка сграда със застраховка и технически паспорт

Архив София

02-06-2012, 12:26

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

В България частната собственост е почти 98%. „Това го няма никъде в такъв размер. Няма нищо лошо, но след като сме частни собственици трябва да се грижим за своята собственост, движима или недвижима”, каза министър Павалова

 Всички сгради трябва да имат задължителна застраховка. Това заяви министърът на регионалното строителство и благоустройство Лиляна Павлова пред Дарик.

Темата ще бъде обсъдена на заседание на Министерския съвет, категорична е Павлова. По думите й техническите паспорти на сградите също са задължителни, за да може да се знае какво е състоянието на сградата.

„Законът и в момента казва, за съжаление само за държавната и общинската собственост, това е задължително. Аз смятам, че всички сгради, независимо дали са частна или държавна собственост, трябва да имат задължителна застраховка”, каза тя.

„За колата правим и задължителната „Гражданска отговорност”, правим си и „Каско”, а за дома - това е посоката, както се грижим за колата си, така да се грижим и за дома”, заяви още Павлова. „Голямата тема според мен е, че сега вече всички осъзнаха защо е толкова важно и необходимо сградите да имат технически паспорт. Застраховка плюс технически паспорт са двете задължителни неща за всеки собственик в една сграда, независимо дали е къща или блок”, обясни министърът. 

Павлова отбеляза, че в България частната собственост е почти 98%. „Това го няма никъде в такъв размер. Няма нищо лошо, но след като сме частни собственици трябва да се грижим за своята собственост, движима или недвижима”, уточни тя. 

„Аз бих подкрепила с колегите да вземем това решение. Защото ние не трябва да се интересуваме само вътре какво се случва в нашия дом, а трябва да знаем какво се случва с покрива, с общите части”, изтъкна Павлова.

По отношение на обществените сгради към момента кметовете на Перник и Радомир са докладвали за общо 56 постройки, които имат нужда от укрепване след земетресението. 43 от тези сгради са в Перник, а 13 - в Радомир. Министър Павлова обаче обясни, че за тези сгради само технически са били спазени изискванията на закона. След проверка се оказало, че в застрахователните полици на нито един от обектите не фигурира клауза срещу земетресение.

„Всички тези 43 плюс 13 сгради са застраховани, но нямат клауза срещу земетресение, което е парадоксално. А съгласно Закона за държавната собственост застроените имоти публична държавна собственост задължително се застраховат и тези средства трябва да са им предвидени в бюджетите. В Закона за общинската собственост е същото”, обясни министърът. 

„Аз зададох този въпрос - защо не сте застраховали в пълнота. Защото застрахованите в Перник повечето са в Общинска застрахователна компания. Първият ми въпрос беше тя предлага ли клаузата земетресение. Отговорът беше „да, предлага”. Защо не сте се застраховали - защото нямаме пари. Въпреки че законът изрично казва, че не само че трябва да са застраховани, а всяка държавна или общинска собственост, институцията трябва в годишния си бюджет да предвиди тези средства да си застрахова сградите.

Със сигурност две детски градини в Перник трябва да бъдат разрушени и изградени отново. В момента се обследва и едно училище в Радомир, което също може да се наложи да бъде съборено, но след експертна оценка.

В последните дни застраховането на сградите стана тема на редица дебати след силното земетресение от 22 май в Пернишко. Трусът беше усетен на територията на цялата страна, а в района на епицентъра в следващите дни бяха регистрирани десетки по-слаби трусове. Специалисти отбелязваха, че този трус е и най-силният с епицентър в страната за последните седемдесет години.