12 млн. евро намаляват замърсяването на Варненското езеро до 10 пъти

Мисия Варна

31-05-2012, 11:18

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова и кметът Кирил Йорданов официално откриха модернизираната пречиствателна станция "Варна" до с. Тополи

Министър Нона Караджова и кметът откриха официално днес в 11 ч реконструираната и модернизирана пречиствателна станция "Варна".

Модернизацията на станцията, която се намира на 2 км от с. Тополи, струва 12 млн. евро и е изпълнена и финансирана по програма ИСПА. 75% от средствата са европейско финансиране, 25% е националното съфинансиране.

В станцията са монтирани съоръжения за отстраняване на азот. С изпълнението на проекта се защитават Варненското езеро и близките плажове от замърсяване, причинено от заустване на битови и промишлени отпадъчни води, и се свежда до минимум неблагоприятното въздействие върху околната среда, като се подобряват значително условията за живот за хората от града и цялата черноморска и крайбрежна зона.

Така замърсяването на Варненското езеро и Черно море съответно ще се намали от 4 до 10 пъти.

Веднага след прерязването на лентата министър Караджова и кметът подписаха договор за безвъзмездна финансова помощ за следващия етап за реконструкция и модернизация на ПСОВ–Варна и изграждане на Канализационна помпена станция „Акациите” и тласкател.

Модернизацията на "Акациите" трябва да приключи до 2014-та.

Стойността на договора е 38,7 милиона лева. Неговото финансиране се осигурява по Оперативна програма „Околна среда” и с изпълнението му ще бъдат решени най-сериозните проблеми с водния цикъл на града.

Пречиствателната станция "Акациите" е с капацитет 450 хил. еквивалентни жители и ще пречиства 110 хил. куб. метра вода. При изпълнението на последния етап от реконструкцията на станцията се предвижда пълно пречистване на отпадъчните води, чрез изграждане на съоръжения за отстраняване на фосфор. Ще бъдат реконструирани и модернизирани съоръженията по линията на водата, както и съоръженията по линията за третиране на утайките. Към станцията ще бъдат присъединени всички градски части с изградена канализация, като по този начин ще се реши един от екологичните проблеми на града, а именно изливанията на замърсени води в Черно море.

С приключването на модернизационната програма за Варна през 2014-та ще се намали обемът на фосфора, който се излива от канализацията в Черно море, 7 пъти, което се изразява в стотици тонове.

Делегацията на министър Нона Караджова се отправи към пречиствателната станция на „Златни пясъци”.