Застраховки на пожар

Архив София

31-05-2012, 09:05

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Две седмици след силното земетресение паниката в Западна България продължава. Масово хората започнаха да застраховат имотите си, за да могат при евентуални разрушения да имат средства за ремонта им. 

Паниката от трусовете прати хората при застрахователите, пише в. Стандарт.

Макар че българинът е скептичен, когато трябва да извади пари за защитата на имота си, страхът от неспиращото люлеене се оказа по-силен от сметките. В момента полици за защита имат едва около 8% от недвижимостите, макар че над 90% от българите са собственици. В последните дни интересът е доста засилен, казаха за "Стандарт" шефът на "Аремеец" Румен Георгиев и изпълнителният директор на "Булинс" Стоян Проданов. Според тях обаче това ще бъде за кратко. "Обикновено всякакви катаклизми като наводнения или земетръси провокират наплив за застраховане, но това продължава не повече от 2-3 месеца", каза Георгиев. "Има засилено търсене, но то ще секне заедно с трусовете", смята и Проданов. И двамата обаче са категорични, че застраховането може да спести много главоболия на хората, при това на съвсем достъпна цена. "Разбира се, че не всеки разполага с излишни средства, но на пазара има и лимитирани застраховки. С тях срещу 20 лева годишно си гарантирате обезщетение от 10 хил. лева например", обясни Георгиев. Има и възможности за застраховки на отделни неща, като черната и бяла техника и дори домашните любимци. 
5,8 по Рихтер изкара отново на дневен ред темата със задължителните застраховки срещу земетръс. Проданов и Георгиев обаче са на мнение, че покупката на полици трябва да е свободно решение. Ако все пак се стигне до приемането на катастрофичен пул, то отговорностите трябва да са ясно разпределени между различните субекти и държавата. В Румъния например вече функционира катастрофичен пул. При тази форма обезщетението няма да покрие всички щети, но поне ще влее определен размер средства, които биха могли да се използват за ремонти.