Екстрадират Асанж в Швеция, ще го съдят за изнасилвания

Архив София

30-05-2012, 13:14

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Основателят на „Уикилийкс" ще бъде съден по две обвинения за изнасилване от жени, работили като доброволци за организацията.

Основателят на „Уикилийкс" Джулиан Асанж ще бъде екстрадиран към Швеция, където е обвинен в сексуални престъпления, постанови Върховният съд във Великобритания.

Решението на най-висшата съдебна инстанция във Великобритания е безапелационно, предаде бТВ.

„Искането за екстрадирането на Джулиан Асандж е направено в съответствие със закона и неговото обжалване е съответно отхвърлено," заявява председателят на британският върховен съд Никълъс Филипс.

Седемчленният състав на Върховният съд е взел решението си с пет гласа срещу два.

Джулиан Асанж беше задържан от британската полиция през декември 2010 г. с европейска заповед за задържане, издадена от Швеция, която разследва основателя на „Уикилийкс" по две обвинения за изнасилване от жени, работили като доброволци за организацията.

Адвокатите на Джулиан Асанж обжалваха екстрадирането на техният клиент с мотива, че заповедта за задържане е издадена от прокурор, а не от независим съдия или съдебна инстанция.

Джулиан Асанж, който продължава да твърди че е невинен, разполага с последна възможност пред Европейският съд по правата на човека в Страсбург, припомнят наблюдатели.