Дойче банк иска Гърция да въведе паралелна валута

Архив София

23-05-2012, 10:04

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Атина може да приема geuro или евродрахма, за да не къса с еврозоната

Германската Дойче банк предложи нова идея за Гърция - да се въведе паралелна валута, без да се прекъсва връзката с еврозоната, съобщи главният икономист на банката Томас Майер, цитиран от ИЮ "Обзървър", пише в. Сега.

Според него тази парична единица може да се нарича geuro или евродрахма, която да бъде вътрешна валута и да се използва успоредно с обикновеното евро. "Аз мисля, че паралелното им използване е едно допустимо развитие", каза Майер па пресконференция в Берлин. 

"Първоначално девалвацията ще е голяма, но след това правителството ще може да стабилизира икономиката и да възвърне курса на тази евентуална паралелна валута до нивата на еврото чрез фискална консолидация и структурни реформи. По този начин Гърция няма да бъде напълно изолирана от единната европейска валута и ще има отворена врата за в бъдеще да се върне към еврото", смята Томас Майер. Пътят с най-малкото проблеми би бил да се спре финансовата помощ за гръцкото правителство, но да се продължат плащанията по външния дълг, както и рекапитализирането на гръцките банки. В този случай ще се въведе успоредна валута, която ще е обвързана с еврото, но страната ще има възможност да направи девалвация на вътрешния курс. 

Финансовите анализатори от германската банка отчитат, че има много голяма вероятност следващото гръцко правителство да бъде съставено от партии, които са против спасителните планове и условията на ЕС и МВФ. Те няма да искат да изпълнят задълженията, поети от временното коалиционно правителство на Лукас Пападимос, в което участваха ПАСОК и Нова демокрация. Има голям шанс едностранното анулиране на договора за финансова помощ да доведе до пълно спиране на плащанията.

СТРАХ

На новите избори гърците ще гласуват за рестрикциите или за хаоса, а германците ще трябват да плащат и в единия, и в другия случай, пише германското сп. "Фокус" в статия под заглавие "Страхове за гражданска война". В публикацията се посочва, че Гърция е парализирана и там цари тиха паника. "Нещата за Гърция стават сериозни, следователно и за Европа", пише "Фокус". Хотелските резервации отбелязват спад от 50%, в болниците ограничават порциите и отменят операции, а по улиците на Атина зачестяват нападенията, пише изданието. То цитира анонимно бивш гръцки министър, според когото има опасност от гражданска война.