България се включи в "Набуко"

Архив София

22-05-2012, 16:50

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

По първоначални разчети проектът е оценен на 7,9 млрд. евро

България официално се включи в проекта за газопровода „Набуко”.

Това стана, след като парламентът ратифицира споразумението, предаде бТВ. Договорката е между България и "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" ГМБХ и "Набуко Газ Пайплайн България" ЕООД.

Споразумението позволява на отделните дружества да използват в тръбопроводната система "Набуко" международните технически и екологични стандарти. Договарят се правилата за инвестиране в строителството, експлоатацията и използването на капацитета на тръбопровода.
Междуправителственото споразумение е подписано в средата на юли 2009 г., като в него участие взимат България, Румъния, Турция, Австрия и Унгария. Последната страна се отказа от проекта в края на миналия месец. Петролната компания MOL обяви, че ще продаде дела си в международното споразумение. Това беше потвърдено и от унгарския премиер Виктор Орбан.

Финансирането на "Набуко" предвижда 30% собствен капитал и 70% финансиране чрез заеми. По първоначални разчети проектът е оценен на 7,9 млрд. евро.

В началото на април отсечката от газопровода "Набуко", която ще бъде изградена в България беше обявена за национален обект. Мярката беше предприета, за да се улеснят процедурите по получаването на разрешение за строеж, отчуждаването на имоти и самото строителство на тръбата.
Освен унгарската MOL, останалите компании, които отговарят за проекта са австрийската OMV, румънската Transgas, германската RWE, българската „Булгаргаз” и турската „Боташ”.

Газопроводът има за цел да доставя „синьо” гориво от Каспийския регион през Турция за Европа. Целта на газопровода е да бъде алтернатива на руските доставки за Стария континент.