Над 500 онкоболни в Бургаско са за линеен ускорител

Архив Бургас

21-05-2012, 16:36

Автор:

Свелина Еленова

Всичко от Автора

Медицинското съоръжение ще спре гастрола на пациенти към София и чужбина за лечение.

Линейният ускорител за лечение на онкологични заболявания, който ще бъде осигурен в Бургас, ще бъде подходящ за провеждането на лечение на близо 65 на сто от болните.

С него ще бъде затворен напълно кръга от медицински услуги и технология за Бургаския онкологичен център, стана ясно днес от директора на Центъра д-р Радостин Дичев.

Онкото от години обслужва пациенти на три области – Бургас, Сливен и Ямбол, а с новия линеен ускорител болницата ще повиши още повече нивото на услугите си.

В момента от лечение с линеен ускорител се нуждаят около 600 пациенти.

Средствата за закупуването му са по спечеления от община Бургас проект за реконструцкия и оборудване на онкологията. Те са в размер на 6 млн. и 500 хил. лева, с част от тях ще бъде направена доставката на ускорителя. Общината участва в модернизацията на здравното звено с 200 хиляди лева.

Според д-р Лорис Мануелян – зам. кмет по здравеопазване линейния ускорител е съвременна апаратура, която се цели в заболяването и не засяга другите органи.

„Това ще повиши продължителността на живот сред заболелите. Бургазлии повече няма да ходят в София и чужбина за лечение", каза още той.

Очаква се ускорителят в Бургас да заработи след по-малко от две години.