Евродепутат писа на Бойко да не допуска евтаназия на бездомните кучета

Архив София

20-05-2012, 12:42

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Йоргенсен препоръчва вместо да се променя българският Законът за защита на животните – "едно от най-добрите законодателства в Европа", да се вземат адекватни мерки за прилагането му: "Връщането на масовото избиване на улични кучета чрез изменение на ЗЗЖ е неефективно и скъпо. Единственото решение е да започне правилното изпълнение на Закона"

Датският евродепутат Дан Йоргенсен в писмо до премиера Бойко Борисов призова да не се допуска евтаназия на бездомните кучета в България.

Поводът за писмото, изпратено в началото на седмицата, са предложените от Атака законови поправки, предвиждащи връщане на евтаназията, които вече бяха одобрени на първо четене от парламентарната комисия по регионална политика.

Писмото е от името на Интергрупата за защита и опазване на животните към Европпейския парламент.

В него Йоргенсен препоръчва вместо да се променя българският Законът за защита на животните – "едно от най-добрите законодателства в Европа", да се вземат адекватни мерки за прилагането му: "Връщането на масовото избиване на улични кучета чрез изменение на ЗЗЖ е неефективно и скъпо. Единственото решение е да започне правилното изпълнение на Закона", предава Дневник.

"Наясно сме, че за десетилетието от 1998 до 2008 г. правителствената политика предвиждаше масово избиване на бездомните кучета. В резултат, за този период само в София бяха убити повече от 70,000 кучета и похарчени повече от 8 милиона лева. Въпреки това броят на безстопанствените кучета се е увеличил значително", припомня евродепутатът. Програмите "Кастрирай и върни", създадени във връзка със ЗЗЖ, от друга страна са дали впечатляващи резултати в някои от българските градове като Шумен, Русе, Пловдив, Варна и Добрич, където благодарение на тях популацията на улични животни е била намалена повече от два пъти, посочва той.

"Наясно сме, че свръхпопулацията на кучета в София се е превърнала в чувствителен политически проблем след смъртта на проф. Тачков и голямото медийно внимание. Но, както изтъкна и семейството на г-н Тачков, виновни са не бездомните кучета, а онези, които не са си свършили работата. В тази връзка, ние не можем да приемем изненадващото твърдение на министъра на земеделието, д-р Мирослав Найденов, разпространено в медиите, че свръхпопулацията на кучетата е по вина на неправителствените организации. Секторът на НПО трябва да бъде неделима част от цялостната стратегия за решаване на проблема с безстопанствените кучета", пише Йоргенсен.

"Интергрупата искрено съжалява за намеренията Ви да промените ЗЗЖ на България. Обръщаме се към вас, в лицето ви на министър-председател, с молбата да не подкрепяте проектозакона", завършва той.