В чужбинско търсят само сезонни работници от Бг

Архив Бургас

18-05-2012, 13:45

Снимка:

novini.bg

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Към момента в Бургаско има около 700 свободни работни места, а тенденцията е те да продължат да се увеличават и през месец юни, допълват експертите.

Заради икономическата стагнация в Европа много от страните, които преди година масово наемаха наши специалисти, сега са затворили трудовите си пазари и търсят само сезонни неквалифицирани работници.

„В Германия например се наемат кадри в селското стопанство. Нещата там се облекчиха и докато преди се изискваше изрично разрешение, сега търсещите работа могат да се договарят директно с работодателите. 

Това е и причината при нас да не постъпва информация колко от кандидатите са си намерили работа извън страната“, каза директорът на Бюрото по труда в Бургас Живко Янакиев.

Работа от сезонен характер в селското стопанство има и във Великобритания, но медицински кадри, инжинери и механици на този етап се търсят все по-рядко.

Последно Израел обяви над 3000 свободни работни места в строителния бранш. И към момента текат консултации в областните центрове на бюрата по труда. На гурбет в Израел от бургаско са заминали общо 13 души. 

Иначе в регионален мащаб и предвид сезонните характеристики безработицата в областта намалява значително.

Очаквано преди летните месеци и пазара на труда започна да се раздвижва. Повечето обявени позиции и наети кадри са в сферата на туризма. Близо 1000 от регистрираните безработни вече са наети.

Към момента има около 700 свободни работни места, а тенденцията е те да продължат да се увеличават и през месец юни, допълват експертите.