Син шут за Командира

Архив Бургас

16-05-2012, 10:00

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Депутати треперят да не се разпадне групата им в парламента

СДС даде развод на Командира, отбелязва днес и в. Стандарт.

След драматично четиричасово заседание в Пловдив сините решиха да не участват заедно с ДСБ на следващите парламентарни избори. Така на практика те оставиха зад борда на 42-рото Народно събрание Иван Костов и компания. Разочарован от бламирането на съпартийците си, лидерът на СДС Мартин Димитров подаде оставка, както бе обещал.
49 души от Националния съвет на "Раковски" 134 се обявиха против Синята коалиция, само 38 я подкрепиха. Петима се въздържаха. Опозицията на Командира в редиците на СДС атакувала още в началото на заседанието под тепетата. Дневният ред бил обявен в 3 точки: доклад от преговорния екип, дискусия и гласуване. Сините от Ловеч предложили гласуването да стане без дискусия. Изненадващо това се приело. "Егати демокрацията", коментирали хората на Костов в сините редици. Така за нула време Командира и ДСБ били отсвирени като партньор. Хората на Мартин Димитров няколко пъти се опитаха да броят грешно резултатите, но пуснахме допълнителни преброители, казаха пред "Стандарт" от софийската организация. Противниците на ДСБ били от организациите в София, Пловдив, Варна, Бургас, Разград, Ямбол, Кърджали, Хасково, Ловеч, Благоевград. Кюстендилци се въздържали. Те тутакси предложили да се прекратят и правата на преговорната група. В нея влизат костовистите Надежда Нейнски и Найден Зеленогорски, както и Любомир Ковачев от СДС-София. Това станало с 46 на 28 гласа "за".
"Ако не го бяхме сторили, след някой друг ден пак можеха да поискат заседание", обясняваха сини активисти. В емоционално изказване Мартин Димитров хвърлил оставка. Но поискал да знае с кого ще се коалира СДС в бъдеще. "Ако Иван Костов бе направил крачка встрани, всички тези проблеми щяха да отпаднат", каза Димитров. 
Участници във форума разказаха как президентът Петър Стоянов стоял в заверата срещу Командира. В понеделник вечерта дори имал разговор с няколко от организациите в страната, като ги убеждавал, че трябва да гласуват против Костов. "Не е вярно, ние няколко пъти го канихме. А той все се оправдаваше, че пътува в чужбина", каза пред "Стандарт" човек от СДС-София. Депутати от СДС са притеснени да не станат независими без време, след като се отказаха от Костов. В момента Синята коалиция има 14 депутати - 5 от ДСБ и 9 от СДС. Само двама - Лъчезар Тошев и Михаил Михайлов, са гласували против коалицията с ДСБ. Останалите 7 са подкрепили лидера Мартин Димитров. Не е изключено Костов да поиска разпадане на групата, коментират запознати. "Няма причина за това", обясни обаче Петър Москов, общински съветник от ДСБ.