Любовници на бизнесмени с осигурени старини

Архив Бургас

15-05-2012, 10:35

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Идеята е да не бъдат лишени от социални права, при положение че помагат в семейната фирма, макар по документи да не са нейни служители, пише в. 24 часа. 

Съпруги и любовници на бизнесмени вече ще имат право на пенсия за инвалидност, болнични и обезщетения за майчинство, пише 24 часа.

С промени в осигурителния кодекс те получават статут на самоосигуряващи се. Вноските им ще са върху минимума от 420 лв.

Идеята е да не бъдат лишени от социални права, при положение че помагат в семейната фирма, макар по документи да не са нейни служители. Предложението на социалното министерство е съобразено с изисквания на ЕС.

От Националния осигурителен институт обаче са категорични, че е по-добре предприемачите да назначават половинките си на трудов договор, за да няма произволно влизане и излизане от осигурителната система.

Ролята "съпруга на бизнесмен" вече ще дава право на пенсия за инвалидност, болнични и обезщетения за майчинство. Това предвиждат промени в осигурителния кодекс, съобщиха от социалното министерство вчера.

Става дума не само за законните половинки, а и за партньорките на предприемачите, които живеят с тях на семейни начала.

Те ще получат статут на самоосигуряващи се. Идеята е да не бъдат лишени от социални права, при положение че помагат в семейната фирма, макар по документи да не са нейни служители.

Новият ред ще важи за жените на упражняващите свободни професии, както и за регистрираните като занаятчии, земеделски и тютюнопроизводители.

По желание те ще правят вноски върху минимума за самоосигуряващите се, който сега е 420 лв. За жените на земеделците и тютюнопроизводителите базата ще е същата като на съпрузите им.

Обезщетенията за болест, инвалидност, както и сумите за раждане и отглеждане на малко дете ще се отпускат след осигуряване в продължение на 12 месеца, каквото е законовото изискване при тези рискове за всички останали в държавата.

Предвиденото увеличаване на пенсионната възраст щяло да продължи по план до достигане на 65 г. за мъжете през 2017 г. и 63 г. за жените през 2020 г.

Разликата между двата пола ще се стопява постепенно, но едва след 2020-а ще се очертаят евентуалните перспективи за пълно изравняване, каквото е и посланието на ЕК.

Тотю Младенов: Топим младежката безработица с 5%

До края на 2013 г. младежката безработица у нас ще бъде намалена с 4-5%, обяви вчера министър Тотю Младенов на форум за заетостта. Сега тя е над 26%. От днес започват преговорите за националното споразумение "Първа работа", с което бизнесът и синдикатите ще поемат конкретни ангажименти за разкриване на нови работни места за млади до 29 г. Идеята е до 4 месеца след дипломиране всеки завършил висше или средно да започва работа.

Работодателите първо ще започнат допитване до структурите си, коментира Божидар Данев, шеф на БСК. Това декларираха и от КРИБ. Бизнесът очаква и по-прецизни финансови ангажименти от държавата за субсидиране на новите места. Засега идеята е тя да плаща по една минимална заплата плюс осигуровки на нает месечно, а работодателят по преценка да доплаща. 80% от висшистите са академично ориентирани - юристи, бизнес администратори, специалисти по социални науки. Само 20% задоволявали нуждите на реалната икономика. Най-търсени оставали инженерите, лекарите, IT специалистите.