Сейф ал Ислам поръчвал убийства на бунтовници

Архив Пловдив

11-05-2012, 17:14

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Ал Джазира ще излъчи тази вече записи, които уличават сина на Кадафи, че е поръчвал за убийства на бунтовници

Синът на сваления либийски лидер Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, е давал директни заповеди за убийството на бунтовници по време на бунта срещу баща си. Това става ясно от информация на телевизия "Ал Джазира", която разполага със записи на телефонни разговори, на които се чува как Сейф ал Ислам дава заповедите за убийството на бунтовници. Очаква се записите да бъдат излъчени тази вечер.

В един от записите се чува как Сейф ал Ислам нарежда на свой подчинен да организира нападение срещу база, държана от бунтовниците в източната част на страната. Става дума за базата Гамал Абдел Насър, близо до Тобрук, която беше превзета от бунтовниците през февруари 2011 година. На друг запис се чува как самият Муамар Кадафи заповядва убийствата на цивилни либийци в източната част на страната в началото на март преди НАТО да започне бомбардировките си.

В момента Сейф ал Ислам се намира в затвор в Либия и е обект на спор между Международния наказателен съд в Хага и либийските власти относно това кой ще го съди. Той е обвиняван за военни престъпления и престъпления срещу човечеството заради ролята му в потушаването на въстанието. Сейф ал Ислам твърди, че е невинен. Съдът в Хага смята, че в Либия ситуацията е прекалено несигурна, а съдебната система прекалено слаба, за да бъде съден Сейф ал Ислам там. Либия отхвърля тези твърдения.