Андрей Слабаков повежда протеста на пушачите

Архив Бургас

10-05-2012, 14:37

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

В проявата ще участват още социологът Андрей Райчев, актьорът Асен Блатечки, група „Сигнал“, певиците Нелина и Кали и кукерски състав от Карлово, хотелиери и ресторантьори

Пушачите се стягат за протест срещу пълната забрана за тютюнопушене, която влиза в сила от 1 юни.

"Стягаме един позитивен протест. Той е заради забраната за пушене, от която няма смисъл", заяви пред ТВ7 режисьорът Андрей Слабаков, който е и заклет пушач.

"Аз не моля пушачите да влизат в заведенията за непушачи. Аз не държа да се срещам с непушачи, защото ми се виждат психически крайно нестабилни и със сексуални проблеми. Нека си стоят в залата за непушачи, където лъха смрад на ангели и безсмъртие", продължи в шеговит тон режисьорът, известен с факта, че пуши над 2 кутии цигари на ден.

"Ясно е, че в училища и детски градини не се пуши. Но в заведенията, където са инвестирани много пари за зали за непушачи, не виждам защо трябва да се въвежда забрана. От всички членки на Европейския съюз само в 7 държави има пълна забрана за пушене на обществени места, като 3 вече я махат, защото се разбра, че няма смисъл", защити се Андрей Слабаков.

Атанас Димитров, председател на Софийската ресторантьорска организация добави, че са направили много компромиси. "Създадохме балансирана ситуация. Тютюнът се ползва от хилядолетия и не можем да изкореним вековен порок за 4-5 години", коментира Димитров. Той даде пример, че в Австрия има зали за пушачи и непушачи.

"Когато се опитваш да изкорениш един порок, освобождаваш ниша за друг. Убеден съм, че вървим по пътя на Холандия. За наркотици не се говори в последните 15 години, а цигарите станаха най-големия бич на обществото", изказа съмненията си Андрей Слабаков.

"При 10% спад на потреблението в нашия бранш бюджетът ще губи 228 млн. лв. годишно. При намалено тютюнопушене също се отваря дупка в бюджета на държавата, защото се събират по-малко пари от акциз и ДДС", обясни Атанас Димитров.

Протест срещу тоталната забрана за пушене на закрити обществени места от 1 юни ще има в неделя – 13 май в София, на пл. „Ал. Батенберг“.

Той е обявен като протест “подкрепа на балансираната законова уредба за тютюнопушенето“ и „подкрепа за малкия и среден бизнес".

В проявата ще участват социологът Андрей Райчев, актьорът Асен Блатечки, режисьорът Андрей Слабаков, група „Сигнал“, певиците Нелина и Кали и кукерски състав от Карлово.

„Елате и заявете на висок глас „Да“ в защита на вашите достойнства и права“, призовават организаторите на проявата – Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Съвета по туризма.

Очаква се до края на този месец парламентът да приеме окончателно промените в Закона за здравето, които предвиждат пълна забрана за пушене на закритите обществени места освен нощните барове.

Депутати от ГЕРБ предлагат да се забрани тютюневият дим и на някои открити места, като стадиони, летни кина и други спортни и културни прояви, за които се купуват билети.