Нови съкращения в железниците, в Пловдив 50 души вън

Архив Пловдив

10-05-2012, 17:21

Автор:

Василена Нинова

Всичко от Автора

Задават се нови протести, 50 машинисти, кондуктори и шлосери остават без работа

Преди дни синдикатът на железничарите към КНСБ получи уведомително писмо от ръководството на железниците за предстоящи масови съкращения. Излезе информация за 450 служители от товарните превози и 400 от пътническите.

Засега железничарите от “БДЖ-Товарни превози” се спасяват. Транспортният министър Ивайло Московски наложи днес мораториум върху съкращенията там.

Причината - товарните превози са в процедура за приватизация. Ако там се случат съкращения, това ще противоречи на заложената численост на персонала в представения анализ в агенцията за приватизация.

Застрашени остават служителите, които си вадят хляба в “Пътнически превози”. В Пловдив на улицата ще останат около 50 железничари. “Сред тях ще има машинисти, кондуктори, шлосери и ел. техници”, каза за ПловдивУтре заместник-председателят на синдиката към КНСБ Любомир Милков.

На служителите ще се предложи доброволно напускане срещу обезщетение. “Вероятно пак по 6 брутни заплати, както се случи със съкратените преди месеци", допълни Милков. Средното трудово възнаграждение в Пловдив е близо 600 лева.

Преди да пристъпи към съкращения обаче ръководството на „БДЖ-Пътнически превози“ трябва да изготви икономически анализ и да предостави инвестиционна програма. Едва тогава преговорите между мениджърският екип и синдикатите ще продължат, уточняват от КНСБ.

През последните месеци в Пловдив без работа останаха повече от  350 железничари. “При нас назрява ново недоволство, пак ще протестираме масово и ще спрем влаковете”, заканиха се служители от Централната гара.