Китай готов за "всяка ескалация" с Филипините

Новините

08-05-2012, 13:58

Снимка:

xinhuanet.com

Автор:

Варна Утре

Всичко от Автора

Китайският заместник министър на външните работи Фу Йън заяви, че страната му е готова за "всяка ескалация" в спора с Филипините за островите Скаръбъроу

Китай обяви, че  е готов за „всяка ескалация” от страна на Филипините в продължаващия диспут около островите Скаръбъроу.

Пекин не е оптимистично настроен за изхода от спора за мястото според заместник министъра на външните работи Фу Йън.

В понеделник Фу извика висш филипински дипломат в Пекин, за да му представи „сериозно описание” на ситуацията. Според думите ѝ пред посланика Алекс Чуа,  Манила ескалира напрежението и създава проблеми за постигането на мирно разрешение.

Спорът започна на 10-ти април, когато китайски разузнавателни кораби попречиха на филипински военен кораб да арестува китайски рибари близо до скалистите острови, за които и двете страни имат териториални претенции.

Филипините, Китай, Тайван, Виетнам, Малайзия и Бруней са държавите, които имат претенции върху Южнокитайско море. Пекин има претенции към почти целия богат на енергийни ресурси регион.

Междувременно първата китайска дълбоководна сонда за петрол в южнокитайско море ще бъде оусната в употреба в сряда. Китайската корпорация China National Offshore Oil Corp  твърди, че платформата ще бъде разположена на 320 километра югоизточно от Хонк Конг на дълбочина от 1500 метра. Платформата изглежда не е в спорната зона.