Снимат филм за Петко Бочаров

Архив Бургас

07-05-2012, 15:20

Снимка:

БГНЕС

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Филмът е спечелил първо място в конкурса за субсидия на Националния филмов център

Документален филм за живота на големия български журналист Петко Бочаров ще заснеме неговият колега и приятел Валентин Измирлиев, предаде в. Новинар.

Той е сценарист на новия проект, който ще покаже най-важните моменти от живота на Бочаров, както и неговата работа в момента. Режисьор на лентата е известната българска документалистка Станислава Калчева.

Филмът е спечелил първо място в конкурса за субсидия на Националния филмов център, но снимките са започнали още преди кинаджиите да получат финансиране.

Екипът разполага с кадри от тържеството на Петко Бочаров по случай неговия 90-и рожден ден. Централно място в лентата ще има и последната идея на журналиста – да бъде възстановен паметникът на френските войници от Кримската война в Морската градина във Варна.

В своята книга „Моят списък” Валентин Измирлиев отделя специално място на Петко Бочаров.

Той го нарича „Феноменът Петко”, защото няма друг случай в журналистиката по света, в който човек да продължава да работи толкова активно на такава възраст.

Петко Бочаров е живял в три Българии – в Царство България, в комунистическа България и в модерна България, обяснява Измирлиев.