Франсоа Оланд е новият президент на Франция

Архив Бургас

07-05-2012, 09:47

Снимка:

telegraph.co.uk

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Саркози призна поражението си

Кандидатът на социалистите Франсоа Оланд печели балотажа на президентските избори във Франция, предаде Дневник.

Преднината му през държавния глава Никола Саркози е отчетлива - при преброени над 95.6% от бюлетините за него валидни гласове са пуснали 51.62% от избирателите, докато зад президента са застанали 48.38%.

Всеки шести (18.64%) обаче е пуснал празна бюлетина или не е гласувал.

Още първите официални прогнози на социологическите агенции, огласени след края на изборния ден, сочеха около 4 пункта разлика, които трудно можеше да се стопят в следващите часове.

Според тях Оланд получава 51.8-52% от гласовете, а Саркози - 48-48.2%.

За пръв път от 1995г. насам французите предпочетоха посред кризата да сменят капитана на кораба си с надежда той по-добре да ги изведе през бурните години, коментира Reuters.

Първият трябва винаги да поеме отговорността, каза Саркози на привържениците си.

Половин чес след затварянето на избирателните секции президентът Саркози е разговарял с Оланд по телефона, признал е поражението си и го поздравил с победата.

"Разговарях с него по телефона и му пожелах късмет", заяви държавният глава. Той допълни пред последователите си, че поема отговорността за поражението с думите: "Който е номер едно, той трябва да носи отговорността".

Със спокоен тон Саркози каза: "Френският народ направи своя избор"... и последваха освирквания и дюдюкания от привържениците му по повод победата на социалистите. "Искам да ме чуете какво имам да ви кажа. Това е демократичен, републикански избор. Франсоа Оланд е президент на Франция и това трябва да бъде уважавано."

След като съобщи, че е поздравил победителя, президентът добави: "Но желая от цялото си сърце страната ни да се обедини и да успее да преодолее предизвикателствата".

По повод политическото си бъдеще Саркози каза: "Мястото ми повече няма да е същото. Ангажираността ми с живота на моята страна вече ще е различна".

Преди той е заявявал, че ще се оттегли от политическия живот, но сега се коментира, че при 48% подкрепа може да поиска да оглави опозицията.

На митинга на победата на "Площада на Бастилията" в Париж цари истинска еуфория, съобщават кореспондентите. Просто е невероятно как може толкова сив и скучен човек като Оланд да предизвика такава радостна треска - истината е, че хиляди французи се събраха да празнуват по-скоро поражението на Саркози, съобщава в."Гардиън".

Част от събралите се скандират "Сарко в затвора!" и "Заключете Сарко!". В обществото има нагласа за разследване на няколко тежки обвинения срещу държавния глава в съмнителни сделки - от скандала със смъртта на 11 френски инженери в Карачи, през твърденията за рушвети в аферата Бетанкур до подозренията, че Муамар Кадафи е плащал милиони долари за предизборната кампания на президента.

Чуват се и скандирания "Copé au pot eau!" (Изправете Купе до стената (и го разстреляйте!) по адрес на Жан-Франсео Копе, непопулярният ръководител на партията на Саркози.

В реч пред привържениците си в град Тюл новият държавен глава каза, че се кълне да служи на страната си.

"Французите излязоха, за да изберат промяната и мен за президент на републиката. Благодаря за оказаната ми чест и поставената ми задача. (...) На избирателите - и те са мнозина - които не ми дадоха гласа си, искам да кажа, че уважавам убежденията им и че ще бъда президент на всички. Тази нощ няма две лица на Франция. Има само една обединена нация. Всеки в републиката ще бъде с еднакви права и задължения. (...) Първият дълг на президента е да обедини всички обикновени граждани за предстоящите предизвикателства. Те са много и тежки - икономическото възстановяване, дълга, защитата на социалния ни модел, образованието, екологичните изисквания към енергетиката, равенството между отделните райони...
(...)
Подкрепям преориентирането на Европа към едно бъдеще на създаване на работни места. Дори днес осъзнавам, че Европа ни гледа и съм убеден, че когато бъдат обявени окончателните резултати, в много европейски държави ще си отдъхнат с надежда, надявам се, че най-после има алтернатива на съкращенията. Мисията ми е да придам на европейското измерение растеж, заетост, просперитет, бъдеще.

Това е, което ще заявя възможно най-скоро на нашите европейски партньори и първо на Германия - в името на нашето приятелство и обща отговорност. Май трябва да бъде повратен момент за нашата страна, ново начало за Европа, нова надежда за света."