Оркестърът на флота свири Брайън Адамс на площада

Мисия Варна

04-05-2012, 19:09

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ВИДЕО И СНИМКИ: Представителният духов оркестър на ВМС радва почитателите си с над 160 прояви годишно

Едночасов спектакъл за варненци изнесе представителният духов оркестър на ВМС на площад "Независимост".

Концертът е част от тържествата по повод Деня на храбростта и Българската армия – 6 май. Програмата, която военните представиха, вдигна настроението на събралите се жители и гости на Варна. Флотските музиканти по традиция изсвириха "Велик е нашият войник" и Дунавско хоро.

Най-голям фурор и бурни овации сред публиката предизвика обаче кавърът на песента на Брайън Адамс от филма "Робин Худ" Everything I Do I Do It for You.



Оркестърът на флота миналата година изнасяше концерти на входа на Морската градина всяка седмица. Сега варненци се надяват традицията да бъде възобновена за предстоящия летен сезон.



Представителният духов оркестър на ВМС е създаден, след като командирът на Дунавската флотилия и морската част капитан Зиновий Рожественский подава рапорт до военния министър на Княжество България с искане да бъде разрешено откриването на оркестър към флотилията. На 15 декември 1883 г. министърът удовлетворява искането. Така със заповед от 10 януари 1884 година Рожественский обявява списъка на първите 22 назначени музиканти. На 28 февруари е назначен и първият капелмайстор - Франц Минарик.

До 1920 година диригенти на оркестъра са само чехи. През 1899 г. флотското командване се установява във Варна. Заедно с него е преместен и оркестърът. Наред с участията си във всички военни церемонии, оркестърът активно се включва в обществения и културен живот на града. За пръв път прозвучават творби на Глинка, Римски-Корсаков, Чайковски, Верди и Вагнер.

Първият българин, който през 1920 год. поема ръководството на флотския оркестър е Димитър Хараламбиев. Диригентската палка преминава последователно през ръцете на Александър Наумов, Петър Касабов, Георги Попов, Яким Попилиев, Емил Димчев, Емануил Иванов, Радослав Хараламбиев, Венелин Крушев и други – общо 18 диригенти до днес.

Първата задгранична изява на оркестъра е в Одесаи Севастопол на борда на яхтата ,,Александър I” още в годината на създаването му. Следват участия в Румъния, Гърция, Унгария и Украйна. От 2000 г. до сега оркестърът е участвал в 14 международни фестивали на военните оркестри и концертно турне в Белгия, Франция, Италия, Швейцария и Германия.

В репертоара на флотските музиканти са включени творби от Росини, Вебер, Верди, Сметана, Дворжак, Моцарт, Рубинщайн, Щраус, Добри Христов, Петко Стайнов, Александър Райчев, Панчо Владигеров и много разработки от съвременни автори.

Оркестърът е постоянен участник в национални, военни, религиозни и други празници и ритуали, изнася концерти в крайбрежните градове и вътрешността на страната. Оркестърът на ВМС има над 160 изяви годишно.