Югокомедията "ПАРАД" осмива сръбската хомофобия

Варна Лайф

04-05-2012, 17:16

Автор:

ЕЛЗА ПАРИНИ

Всичко от Автора

ВИДЕО: Филмът "Парад" е истерично смешна сръбска комедия за гангстер на средна възраст, който жертва себе си, за да защити свободата на гей хората в консервативната балканска страна. От излизането си по кината на Балканите комедията е събрала 600 000 зрители

"Парад" е истерично смешна сръбска комедия за гангстер на средна възраст, който жертва себе си, за да защити свободата на гей хората в консервативната балканска страна.

Радмило и Мирко са млада гей двойка, която се опитва да живее спокойно в Белград, но всекидневно търпи унижения от съграждани, съседи и роднини. Съдбата ги среща с Лимон – бивш престъпник, ветеран от войната и собственик на охранителна фирма и годеницата му Бисерка.

Катастрофалната среща на двете двойки е капката, която прелива чашата за Мирко и Бисерка. Обезвереният гей активист решава да търси по-добър живот в Канада, а пламенната мафиотска годеница се изнася от семейното гнездо.

Радмило и Лимон са готови на всичко, за да задържат половинките си, и сключват сделка – фирмата на бандита ще осигури охрана за мечтаното от Мирко прайд шествие в Белград, а Мирко, който работи в сватбена агенция, ще организира приказна сватба за Бисерка.

Планът е на път да се провали още в самото начало, защото служителите на охранителната фирма отказват да защитават новите си клиенти. Притиснати в ъгъла, Радмило и Лемон потеглят на комична мисия през цялата бивша Югославия, за да съберат боен отряд от някогашни смъртни врагове, сражавали се един срещу друг в югославската война. В необичайната група се включват хърватин, босненски мюсюлманин и косовски албанец.

Режисьор на хитовата лента събрала над шестстотин хиляди зрители на балканите е режисирана от Сърджан Драгоевич, който е и сценарист на филма.

Главните роли се играят от Никола Койо, Милош Самойлов, Христина Попович, Горан Йевтич, Горан Навойец, Тони Михайловски. Премиерата на филма у нас е на 18 Май.