Бензинът поскъпва с 6 стотинки догодина заради акциза

Архив Бургас

29-04-2012, 11:21

Снимка:

manager.bg

Автор:

в. Стандарт

Всичко от Автора

"Разумната цена на петрола, при една успокоена обстановка, едни разумни преговори с Иран, би трябвало да е някъде около 100-110 долара за барел сорт „Брент”, казва  Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

Намаляването на цените на горивата от страна на "Лукойл" се дължи основно на успокояване на обстановката около Иран.

Това сбъдва за момента мои прогнози, че с добър ход на преговорите, психологическото напрежение в района ще се успокои.

Това ще доведе и до падане на цената на суровия петрол, казва в интервю за economymagazine.bg Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация. Разумната цена на петрола, при една успокоена обстановка, едни разумни преговори с Иран, би трябвало да е някъде около 100-110 долара за барел сорт „Брент”.

Цената може да отиде дори и по-надолу. В момента тя се върти малко под 120 долара за барел, обяснява Делчев. И допълва, че в момента цената на петрола не е реална. Тя все още е резултат на рязкото й повишаване през последните два-три месеца основно заради кризата около иранската ядрена програма.

Според Делчев цената много зависи от това дали изменението на директивата за енергийните носители ще бъде приета или не. Ако бъде приета, ще се промени формулата за образуване на акциза върху горивата – 20 евро за тон отделен въглероден двуокис и евровата равностойност върху калоричната на горивата.

Това ще доведе до поскъпване на дизела, но не мога да кажа с колко. Ако не се промени формулата, то за някои от горивата – бензин и дизел, предстои увеличение, за да догоним минималните нива за Европейския съюз. Повишението ще е с не повече от 100 лева на тон. Може би ще е в порядъка на 5-6 стотинки, прогтнозира шефът на асоциацията.