Самсунг изпревари Нокиа по продажби

Архив Пловдив

29-04-2012, 18:10

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Според публикуваните данни за продажбите през първото тримесечие на тази година, от Самсунг са продали една четвърт от всички мобилни телефони по света

Южнокорейската корпорация Самсунг за пръв път оспори лидерството на своя финландски конкурент Нокия, предаде Би Би Си. Според публикуваните данни за продажбите през първото тримесечие на тази година, компанията е продала една четвърт от всички мобилни телефони по света. Според анализаторите успехът на серията от смартфони „Галакси” е станал причина за това, че корейската компания е продала 93,5 милиона апарата, което е почти с 13 милиона повече от заемалия първо място в продължение на 14 години гигант от Финландия.

Противоположна на доброто представяне и високи очаквания за Самсунг е ситуацията, в която се намира финландският производител на мобилни телефони Нокия. През първото тримесечие на годината тя отчете 1.3 млрд. евро загуби и 30% спад в продажбите, а перспективите за възвръщане на добрите й позиции в бранша не изглеждат никак обнадеждаващи. Компанията възлага основно надежди за завръщане на лидерското място в света на новия модел „Лумия”. В опит да задържат челната позиция, финландците дори замениха традиционната за тях операционна система „Симбиан” с майкрософтския „Уиндоус Фоун”. Това обаче се оказва двойно предизвикателство, тъй като един път трябва да възстанови позициите си при смартфоните и втори път да успее да наложи оперативната система „Уиндоус“, която към момента според експерти сериозно изостава на този пазар пред на-разпространената такава - „Андроид”.