Патриарх Кирил изнася литургия в Свети Александър Невски

Архив Пловдив

29-04-2012, 10:07

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

В патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски", именувана на светеца-покровител на родния град на патриарх Кирил - Санкт Петербург, главата на Руската църква и българският патриарх Максим изнасят Съборна Света Литургия

Продължава посещението в България на руският патрирах Кирил. Тази сутрин той заедно с българския патриарх Максим оглавяват литургия в катедралата "Свети Александър Невски".

По обяд Светейшият патриарх Московски и Всеруски Кирил ще посети храма на Подворието на Руската православна църква в България "Свети Николай Мирликийски", където ще оглави пасхален молебен, ще се поклони на гроба на архиепископ Серафим и ще зарадва своите съотечественици. След обяд в Университета по библиотекознание и информационни технологии Светейшият Руски патриарх ще бъде удостоен със звание "почетен доктор хонорис кауза" на учебното заведение.

Вчера патриарх Кирил посети Пловдив. Църквата „Св. Марина“ и дворът й се оказаха тесни за желаещите да присъстват на литургията. Главата на руската православна църква пристигна в Пловдив вчера следобед. Първа негова спирка беше Бунарджика, където се поклони пред Паметника на руските освободители и този на Альоша. Преди това руският духовен глава започна посещението си в страната ни със среща с президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева и премиера Бойко Борисов.