КСНС: НРС минава към правителството

Новините

25-04-2012, 16:27

Снимка:

vsekiden.com

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Съветът за сигурност към Министерски съвет ще бъде еднолична отговорност на премиера, а в заседанията му ще участва и вицепремиерът Симеон Дянков  

До декември в Народното събрание ще бъдат внесени анблок устройствен закон за националната сигурност, както и за Националната разузнавателна служба (НРС) и Национална служба „Охрана", съобщи президентът

Росен Плевнелиев след първото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), цитиран от Дарик. Военният министър от своя страна ще внесе актуализиран вариант на закона за военното разузнаване, синхронизиран с останалите текстове.
Участниците в съвета са се обединили около идеята НРС да мине на подчинение на Министерския съвет. Според Плевнелиев идеята за трети вицепремиер, който да отговаря само за специалните служби, никога не е стояла на дневен ред. Съветът за сигурност към Министерски съвет ще бъде еднолична отговорност на премиера, а в заседанията му ще участва и вицепремиерът Симеон Дянков. Новият приоритет за енергетиката е енергийната ефективност, каза още държавният глава.

„ Съветът за сигурност към Министерски съвет не е шапка на службата. Това консултативен орган на Министерски съвет, създаден преди много години. Той е на подчинение на Министерски съвет и директно на подчинение на министър-председателя. Всички се обединихме около това, че е необходимо ефективно взаимодействие между службите и в никакъв случай работа „на парче". Това може да стане единствено и само в Министерски съвет чрез Съвета за сигурност като звено за координиране на политики и приоритети. Същевременно обаче всички сме категорично на мнението, че министър-председателят не може и не бива да преупълномощява - точната дума, около която много дебатирахме - когото и да било във връзка с неговите компетенции като председател на Съвета за сигурност.

От тази гледна точка сме категорични и ясни, че министър-председателят остава, както е било в последните 10 години, еднолично да отговаря за съвета за сигурност и това е нормална европейска За трети вицепремиер, който да наблюдава работата на специалните служби, никога не е говорено”, заяви премиерът Бойко Борисов след заседанието на КСНС. Той бе категоричен, че всички, които са имали такива идеи, но не са ги координирали с него, вече са освободени.