Зам.-шефката на Комисията за финансов надзор подаде оставка

Архив Бургас

24-04-2012, 15:48

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

П0отвърждават се появилите се преди седмица слухове за конфликт между председателя на комисията Стоян Мавродиев и Ранкова Ранкова

Заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова е подала оставка.

Засега не са оповестени мотивите за оттеглянето на Ранкова, а молбата й за освобождаване е депозирана в парламента, който трябва да избере нов приемник на поста. Според информацията на интернет страницата на НС тя е подала оставка от поста на 20 април.

В седмичната програма на Народното събрание като точка първа се появи проект за решение за предсрочно прекратяване на мандата на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор (КФН), ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност" Димана Ранкова. 

По този начин се потвърждават появилите се преди седмица слухове за конфликт между председателя на комисията Стоян Мавродиев и Ранкова, пише money.bg. Според източници от КФН тихата война между двата започнала от момента, в който Мавродиев се обяви категорично против идеята на Дянков част от парите в Сребърния фонд да бъдат инвестирани не само в ДЦК, но и в акции, включително и български.

Освен това Мавродиев се противопостави твърдо на приватизацията на стратегически енергийни фирми през борсата, което трябваше да съживи заспалия ни фондов пазар, а дейността на Ранкова бе свързана с борсовата търговия.

Димана Ранкова бе избрана за заместник-председател на КФН, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност, на 15 юли 2010 г. Мандатът й беше 5-годишен, като тя остана на позицията по-малко от две години.

Тя е завършила „Право" в „Климент Охридски", а в КФН работи от 1996 година, отначало като главен експерт, а в последствие като началник отдел „Нормативна уредба" на Държавната комисия по ценни книжа. От май 2001 г. до март 2003 г. е член на Държавната комисия по ценни книжа, а след преобразуването й в КФН през март 2003 г. Ранкова влиза в първия състав на комисията и е избрана за заместник-председател, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност". Била е член на УС на Българска банка за развитие и председател на СД на проектната компания нефтопровода „Бургас - Александруполис".