Стивън Кинг с нов шедьовър за Тъмната кула

Животът

20-04-2012, 17:03

Автор:

ВАСИЛ ВАСИЛЕВ

Всичко от Автора

На 24-ти април излиза "Вятърът в ключалката" от бестселър поредицата "Тъмната кула"

Майсторът на перото обяви публикуването на най-новия роман от поредицата бестселър "Тъмната кула".

Книгата се казва „Вятър в ключалката“ и историята ще се развива в откъса между четвъртия и петия роман от поредицата. По думите на автора ще бъде книга номер 4,5. "Вятърът през ключалката" е история в история в друга история.  Героите се скриват в изоставена сграда по време на буря. И за да минава по-бързо времето, Роланд им разказва история от миналото си. Как в младините си е бил на по дирите на зловеща твар, променяща облика си. Съществото избива цял град и оставя след себе си диря от кръв и черва. Единственият оцелял е малко момче, на което Роланд разказва детската приказка „Вятърът през ключалката“. 

Историята има всичко, което може да се очаква от една приказка – тъмни гори, дракони и зли доведени родители. Главният герой е 11-годишният Тим, който „живее на ръба на Безкрайната Гора, мрачна и пълна с опасности. Баща му е убит, а пастрокът му е зъл. Така детето се озовава в гората на странна, ужасяваща и същевременно прекрасна мисия да спаси  майка си“.

Започва, както всички приказки започват, казва Роланд – „Имало едно сбогуване, преди дядовия ти дядо да се роди“ – и продължава с една пакостлива фея, смъртоносни блата пълни с мутирали хора, още една буря и свършва с омагьосан тигър, магия и Мерлин.

Това няма да е нов прочит на Алиса или Мери Попинс. Във вселената на Тъмната кула се преплитат истории и легенди от нашия свят, дори Бийтълс. Но не се заблуждавайте, че ще се размине без много кръв и куршуми. Историите на стрелеца рядко са щастливи.

За тези които не знаят, "Тъмната кула" е произведението на живота на Кинг. Поредицата е от седем книги с около 4,500 страници общо.  Кинг започва да пише първата книга – "Стрелецът" през 1978 г. вдъхновен от поемата на Робърт Браунинг „Чайлд Роланд Кулата достигна“. Последният роман от сагата излезе на пазара преди 8 години. Тя е пресъздадена и в поредица комикси от гиганта Марвел.

От 2004-та година насам популярността на поредицата расте.  През последните две години се говореше за екранизация в трилогия с мащаба на „Властелинът на пръстените“.

Когато продуцентът Рон Хауърд отива при Кинг за да иска съгласието му да екранизира поредицата, писателя веднага казва да. А като го питат за цената, която иска, авторът отговаря "19". "19 какво", питал Хауърд - "Милиона? Хиляди?"

"Не",казва Кинг - "19 долара".   

И така започват снимките на сагата, но посредата на първата част удрят на камък. Филмът се оказва прекалено голяма хапка за техните усти и снимките се прекратяват. Режисьорите започват преговори за превръщане на филма в сериал и последните новини гласят, че все още работят по него. В ролята на Стрелеца ще гледаме Хавиер Бардем.

Сагата разказва за епичното пътуване през пространството и световете на Стрелецът Роланд Дисчейн и неговия ка-тет (спътници на езика на древните). Следван от едно малко момче, един наркоман от Ню Йорк от 80-те и осакатена цветнокожа от 60-те.  Странният отряд от Стрелци поема дългия път към единственото нещо, което крепи вселената и всички нейни светове от разпадане - Тъмната кула.