Канят Иван Вълков за член на Съвета за развитие към президенството

Архив Бургас

18-04-2012, 18:09

Снимка:

дарик

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Бургаския депутат иска действие по най-важните за изпълнение отсечки на автомагистралите.

Депутатът от Бургас и председател на Комисията по транспорт Иван Вълков е предложен за членство към Съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура към президента Росен Плевнелиев.

На първото заседание на Съвета днес Вълков изказа отношение по две основни направления, касаещи ефективната му работа като председател на Комисията по транспорт.

„Развитието на пътната инфраструктура се обуславя от Националната пътна стратегия, която аз напълно подкрепям. Тя е извела като приоритети изграждането на 7 автомагистрали - Люлин, Тракия, Марица, Струма, Калотина, Хемус и Черно море, 7 високоскоростни пътища, тунел под Шипка и 2 моста над река Дунав. Пътната инфраструктура през програмен период (2014-2020) не може да бъде изцяло финансиран със средства от кохезионните фондове. За това смятам, че трябва да бъдат приоритизирани някой проекти”, коментира бургаския депутат. 

Српоред него сред приоритетните са довършването на ЛОТ 3 от магристлала „Струма”, така важната автомагистрала Хемус и по-конкретно развитието на трите северни региона в България. Не на последно място Вълков посочи тунел под Шипка, което е единствената връзка между северна и южна България 

Последните два проекта отговарят изцяло на целите на Кохезионната политика по преодоляване на икономическите и социални различия на регионите, смята председателят на транспортната комисия.

 Относно железопътната инфраструктура Иван Вълков изказа следното становище, че основните приоритети са свързани със завършване на проектите по TEN-T на жп линиите Септември - Елин Пелин - София-Драгоман. Тъй като според него, те са част от ПАН Европейските коридори IV, VIII и X и свързват ЕС с Турция, Централна Азия и Кавказ.

„Тук смятам за основен приоритет и създадената през този програмен период възможност за закупуване на подвижен състав/влакове на стойност около 300 млн. лв. Реализирането на този проект има изключително важен икономически, социален и екологичен ефект за гражданите в България”, смята още той.

Относно темата за електронното управление депутатът е на мнение, че предоставянето на всички видове услуги по електронен път ще даде възможност публичните услуги да станат унифицирани, прозрачни и да отнемат по-малко време на гражданите и бизнеса.