Осигуряват работа на лични асистенти с 30 млн. по европроект

Архив Бургас

18-04-2012, 13:20

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

За рзлика от досега познатите методи на подпомагане новото при този е че ще разчупи модела един асистент- един нуждаещ се. Тук те ще работят на пълно работно време, но в рамките на деня ще облужват наколко човека.

30 млн. лв. са отпуснатите средства, с които ще осигурят работа за стотици безработни по програма “Помощ в дома”.

Финансирането ще покрие заплатите на социалните асистенти, изграждането, поддържането на звената и центровете за домашна помощ, както и обучението на персонала.

Уникалният по рода си проект за България беше представен днес на информационна среща с представители на общини от региона, институции и Агенцията за социално подпомагане. “Помощ в дома” е финансиран по ОП” Развитие на човешките ресурси”.

“Новият модел на предоставяне на грижи ще осигури достоен живот на хората, които са в риск от социална изолация. Целта е да се създаде модел за предлагане на грижи на общинско ниво и те да се предоставят от безработни”, обясни Екатерина Димитрова отговорен служетел по програмата.

За разлика от досега познатите методи на подпомагане новото при този е че ще разчупи модела един асистент- един нуждаещ се. Тук те ще работят на пълно работно време, но в рамките на деня ще облужват наколко човека, стана ясно на срещата.

Почасовото обслужване е насочено към три основни дейности. Асистентите ще се грижат за хигиена, рехабилитация, посещения при личен лекар на своите пациенти.

Освен това в програмата са заложени и почасова социална подкрепа, като помощ за осъществяването на контакти или при излизане извън дома- посещения на кино, изложби и др. Асистентът дори ще попълва заявления и писма до институции и ще ги подава.

В задълженията влизат и комуникално-битови дейноси като паразуване, почистване на дома или дребни ремонти, плащания или готвене с продукти на потребителя.

 За да ползват услугата потребителите ще заплащат такси, които ще се определят от съответната община.

С финансирането ще се осигури работно място на безработни лица, в трудоспособна възраст, които не са придобили право на пенсия заради стаж или възраст. По програмата за безвъзмезно финансиране обаче те могат да получават заплата само за период до 12 месеца. Предвидено е и обучение за персонала, като важно изискване е асистентът да не е преминавал вече идентичен курс.

 По програмата могат да създават центрове или звена за птредоставяне на помощ в домашна среда. Центровете се създават само в населени места, в които не е развита услугата “Домашен социален патронаж”, звената остават за градовете и селата, които предлагат тази услуга.

За откриване на центрове обаче могат да кандидатстват само общински предприятия. Звената с право да подават заявления пък трябва да имат общински структури, самостоятелни юридически лица или поделения на общината, които предоставят услугата социален патронаж.

Между 80 и 250 хил. лв. ще получи всяко проектно предложение. Ако броят на одобрените надвиши отпуснатата сума от 30 млн. лв., те ще попаднат в списъка на резервите. Крайният срок за кандидатесване е 29 юни тази година, а всички проекти трябва да са завършени до 31 октомври 2014 г.