18 април : Опитвали ли сте таратор с яйца?

Архив Варна

17-04-2012, 17:00

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

А мароканска яхния с нахут? Преди години  готвача който я бе приготвил имаше нещастието да се изправи пред решителността с която го убеждавах, че няма да мръдна от тук докато не ми издаде рецептата .

А мароканнска яхния с нахут?

Може да  ви звучи доста провокативно, но ако почакате да прочете хороскопа за утре ще видите защо залагаме на нестандартните идеи и в менюто.

А иначе ето ги общите условия:

Луна в Риби. Подчертана е водната стихия, която управлява  телесните течности, регулира лимфната система и е отговорна за чувствата ни.
Това налага да приготвяме и консумираме храната с особено внимание към доброто настроение. През този период ще бъдем изключително чувствителни към заобикалящата ни среда и храненето в негативна обстановка може да предизвика депресии и да влоши  метаболизма. Нарастват опасностите от хранителни и алкохолни натравяния. Организма е склонен към натрупване и задържане на течности и е желателно приемът им да се ограничи.

Когато Луната е в Риби, организмът има нужда от храни съдържащи йод и желязо,които се усвояват най пълноценно в този период. Ще ги открием на първо място морските продукти, следвани от спанак, коприва, цвекло, броколи, краставици, зрял боб, черен дроб,стафиди, кайсии, грозде, пъпеши. Организма се нуждае също и от провече енергия и в менюто следва да присъстват храни богати на протеини-постно говеждо, агнешко месо, яйца, паста, мляко, орехи. Протеините способстват освобождаването на организма от ненужните течноси.
27 лунен ден. През двадесет е седми лунен ден е желателно да се избягват животински пордукти, а при приготвянето на ястията да се използват повече подправки. Най-полезни са черният пипер, куркумата и кардамонът. Те ще балансират работата на храносмилателната система. Полезни са сащо така зеленчукови супи, стига да не бъдат консумирани за вечеря.

Куркума, кардамон, сушени плодове...мирише ми на екзотична кухня. Често тези подправки се използват и в гарнитурите към месата, но ми се струва, че след толкова дълго запразняване няма да е зле малко да поразтоварим организма. Едни от дума на дума, а пък аз - от мисъл на мисъл та...стигнах до мароканската яхния,  която ми се струва съвсем подходяща за случая. Преди години имах щастието да я опитам, а готвача който я бе приготвил имаше нещастието да се изправи пред решителността с която го убеждавах, че няма да мръдна от тук докато не ми издаде рецептата . Е - получи ми се!

Няма да рекламирам заведението в което я предлагат, за да не злепоставям готвача, пък и сами разбирате, че ви издавам тайна.  Но пък ще ви дам възможност да си я приготвите сами. Нахутът е цененен източник на протеини и в комбинация с подправките е съвсем подходящ за ден като този.

Мароканска яхния от нахут

Продукти

750 гр. накиснат нахут, може и от консерва
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 ч.л кимион
2 ч.л. кориандър
1 ч.л. канела
по ½ ч.л. куркума,
кардамон, червен пипер, индийско орехче-по една щипка
малко настърган пресен джинджифил, но може и на прах
1 ч.чч доматено пюре
1 с.л. стафиди
няколко лъжици зехтин за готвене
няколко сушени кайсии- нарязни
магданоз и прясна мента
сокът на един лимон

Приготвяне

В голям тиган задушаваме лука и слагаме кимиона, кориандъра, куркумата, пипера и индийското орехче, а след около минута прибавяме чесъна, джинджифила, доматеното пюре, сушените плодове, малко вода и оставяме да заври. Изсипваме нахута и готвим, докато се изпари излишната течност. Накрая слагаме пресните подправки и лимоновия сок, като с това вече сме готови.
Направете по-голямо количество или пригответе от вечерта-ако яхнията престои, става още по-вкусна.

Ако пък ви е поостанало някое и друго яйце ето още една нестандартна комбинация на която попаднах тия дни:

Таратор с твърдо сварени яйца

Приготвя се разбира се както всеки таратор и ще са ви нужни обичайните продукти -1 кофичка кисело мляко, 1 краставица, 1 лъжица олио, сол, копър, черен пипер. Само че, към тях трябва да добавите и две твърдо сварени яйца и малко магданоз.

Приготвяне:

Разбийте киселото мляко. Прибавете ситно нарязаната краставица,олиото,нарязаните на кубчета яйца и сол на вкус. Разбъркайте сместа и я разредете 1-1 1/2 чаши студена вода.Поднесете таратора поръсен със ситно нарязаните зелени подправки. Аз добавих и черен пипер.


Добър апетит!