УМБАЛ „Свети Георги” инвестира в модерна апаратура

Архив Пловдив

16-04-2012, 10:45

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Лечебното заведение се готви да реализира проекти за милиони

Инвестиции в нова медицинска апаратура и реконструкция на помещения с преобладаващо безвъзмездно финансиране предвижда УМБАЛ „Свети Георги” до края на 2012 г., съобщиха от ръководството на лечебното заведение.

По-мащабните мероприятия, заложени в плана за 2012 г. са свързани с реализиране на вече спечелени проекти. Ръководството се надява да бъде финализиран мащабният проект по Оперативна програма „Регионално развитие” за създаване на Високотехнологичен център за образна диагностика – на стойност 6,7 млн. лева лв. Финансирането е изцяло със средства по ОПРР, процедурите за възлагането на обществените поръчки и изпълнението на проекта се организират от Министерство на здравоепазването, а краен бенефициент на новата техника и инфраструктура е Универститетската болница в Пловдив.

По Оперативна програма „Развитие на конкурентноспособността на българските предприятия 2007 – 2013“ ще бъде финансиран проектът „Интегрален център за хирургично лечение на тумори и травни на глава и шия“. Ще бъде закупена апаратура на стойност близо 2,8 млн. лева, от които 50% е собственото участие на болницата. Апаратурата е уникална и иновативна за България и ще бъде монтирана в оборудвана за целта операционна зала в Хирургическия блок на бул. „Пещерско шосе“ №66.

В стратегически план за 2012 г. влиза и преустройството на болнични стаи в различни клиники на Хирургическия блок за нуждите на хора с двигателни увреждания, потвърдиха от ръководството на лечебното заведение. Стойността на проекта е 119 000 лв., като се очаква 100 хил. лв. да бъдат осигурени по Проект „Красива България“, а разликата – със собствени средства на УМБАЛ „Свети Георги“.

Оборудване на операционна зала за ендоскопска хирургия за 205 хил. лева е следващият амбициозен проект на лечебното заведение, като над 90% от сумата ще бъдат предоставени по Програма за донорска помощ на Японското правителство. Ако договорът за финасиране на проекта бъде подписан до края на месец април, операционната ще бъде изградена и пусната в експлоатация до края на 2012 г., обясниха от лечебното заведение.

Тъй като придвижването на МПС към болничните портали и паркирането в района на Хирургическия блок беше изключително затруднено, през 2011 г. беше разработен проект за разширяване на паркингите, поставяне на достатъчно пътни знаци и указателни табели за организация на движението и престоя на автомобили.

 

Реализирането на този проект вече е в ход – планът за организация на движението и за пътните знаци е одобрен от КАТ и Община Пловдив и нарушителите ще бъдат санкционирани по Закона за движение по пътищата, потвърдиха от УМБАЛ „Свети Георги“. Със спечелен проект „Развитие на човешкия капитал” предстои обновяване и на част от парковата зона около лечебното заведение.

Ръководството на болницата и през 2012 г. ще разработва и кандидатства за спечелване на нови проекти. По този начин ще продължи тенденцията за набиране на средства за капиталови вложения посредством програми за безвъзмездно финансиране от международни фондове и фондове на ЕС. Предстоящите инвестиции ще гарантират намаляването на нивото общите задължения на УМБАЛ „Свети Георги”. Същевременно с това ще се поддържа високо  качество на лечебния процес, категорични са от здравното заведение.

От там уточниха, че към 31 март 2012 г. общите задължения са намалени до 32,3 млн. лв. През лятото на 2010 г., назначено ново ръководство начело с проф. д-р Карен Джамбазов, завари дългове в размер на 38 млн. лева, като 19 млн. лв. от тях бяха просрочени. Още тогава новият екип направи оздравителна програма, благодарение на която към днешна дата просрочените задължения са намалели с 6 500 000 лв. и сега са 12,64 млн. лева. Дълговете на УМБАЛ „Свети Георги” са натрупани в периода 2004 – 2009 г.