Нико Розберг с първа победа във Формула 1

Архив Пловдив

15-04-2012, 19:57

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Германският пилот на Мерцедес спечели Гран при на Китай

Точно 111 опита бяха нужни на германския пилот Нико Розберг, който най-сетне завоюва и своята първа победа във Формула 1 до този момент. А съдейки по представянето му в Шанхай, остава въпросът - защо чак сега, пита inews.

След като вчера спечели пол позишън за Гран при на Китай, днес асът на Мерцедес не изпусна лидерската позиция и остави зад себе си двамата пилоти на МакЛарън Дженсън Бътън и Люис Хамилтън, като доминира изцяло на пистата. Това бе и първа победа за Мерцедес в модерната история на тима.

"Дебютната" победа на Розберг го превръща и в последният състезател от Хейки Ковалайнен (2008 г.) насам, който ще отпразнува първи успех във Формула 1.

Дуото на Ред Бул Марк Уебър и Себастиян Фетел се наредиха съответно четвърти и пети, а Фернандо Алонсо завърши едва девети. В първата десетка влязоха още Ромен Грожан, Бруно Сена, Пастор Малдонадо и Камуй Кобаяши. Състезанието в Шанхай от своя страна предложи класическа битка на стратегии, базирана между две и три спирания в бокса.

Седемкратният световен шампион Михаел Шумахер също имаше шансове да се бори за добро класиране днес, но ветеранът бе принуден да се откаже след сериозен гаф в бокса. Пилето приключи състезанието си, след като дясната му предна гума не бе правилно поставена от механиците.

Дженсън Бътън се оказа най-сериозната заплаха за Нико Розберг в днешния старт. Германецът съумя да запази първото място на старта, а британецът стартира повече от добре, изкачвайки се от пета на трета позиция. Бътън разчиташе да догони Розберг със стратегия, основана на три спирания в бокса, но бързината на германеца след последното му спиране в бокса се оказа напълно достатъчна.

Завърналият се в спорта Кими Райконен се движеше дори и втори в един период от състезанието, но финландецът финишира едва 14-и, след като стратегията му по отношение на гумите не се оказа успешна и той започна да губи сцепление. "Айс Мен" се опита да изкара почти половин Гран при със своя трети сет от гуми, което и се оказа фатално за амбициите му за предно класиране.

Това остави световния шампион Себастиян Фетел на второ място, намирайки се пред двата МакЛарън-а, но също с две спирания в бокса. В 50-ата обиколка Бътън остави зад себе си пилота на Ред Бул, а в последствие това сториха още Люис Хамилтън и Марк Уебър.

Фернандо Алонсо също участваше в битката за призови места, но испанецът изостана след грешка на бързия завой 7, правейки неуспешен опит да изпревари Пастор Малдонадо.

Така във временното класиране лидер продължава да бъде Люис Хамилтън с актив от 45 точки, но само с 2 по-малко на втора позиция е неговият съотборник в МакЛарън Дженсън Бътън. Трети с 37 точки е Фернандо Алонсо, а четвърти с 36 е Марк Уебър. Световният шампион Себастиян Фетел е пети с 28 точки в актива си до този момент и без спечелена победа в първите три старта.