Коментар: Страстната седмица

Архив Пловдив

14-04-2012, 09:50

Автор:

Елин Андреев

Всичко от Автора

Кражбата на мощите и нелепата смърт на световноизвестния професор Ботьо Тачков за пореден път показаха в какъв абсурд живеем

В навечерието на един от най-големите християнски празници – Възкресение Христово, България отново потвърди мнението, че е страна на абсурдите. В средата на Страстната седмица стана ясно, че неизвестни лица са откраднали частица от мощите на Свети Йоан Кръстител. Шокиращата новина дойде от Сливен, където Светите мощи са били изложени за поклонение в храма "Свети Димитър" в дните от 29 март до 2 април. Мощите -  зъб, частица от челюст и частица от ръка, бяха открити в началото на месец август 2010 година на остров ”Свети Иван” край Созопол. Разследващи коментираха, че е възможно светинята да е задигната от психически неуравновесен човек. Според друга версия обаче, частицата от мощите на светията е открадната с цел продажба. Каквато и да е истината, фактът, че бе посегнато на тленните останки на един от най-почитаните християнски светци, ясно показва тоталната деградация на обществото ни. След 45 години на комунизъм и атеизъм, в страната ни бавно, но сигурно продължи разрушаването на вярата на хората. За това допринасят често и много от самите попове – демонстрирайки охолство и лукс, незачитайки елементарни светски и духовни норми, някои от тях успяха да отблъснат немалка част от българския народ. Дори новината, че две трети от митрополитите са сътрудничели на бившата Държавна сигурност, бе прието радушно и едва ли не очаквано от обществото. Естествено, не би било справедливо за деградацията в морала на българите да се винят само духовните лица. Огромна роля за това изигра и самото общество. През последните 20 години ставаме свидетели на невиждано досега изкривяване на ценностната система, налагано от управляващи, медии, шоумени и много други фактори в обществото, представящи себе си за елит. Цяло едно поколение израстна с тази изкривена ценностна система, в която парите са всичко, което е нужно на човек, система, която създаде едно консуматорско общество, невярващо в нищо, силно отдалечено от духовното. Ето защо дори реакцията на кражбата на Светите мощи показва едно безразличие в обществото, едно примирение и липса на изненада.

Истинска вихрушка от недоволоство обаче се завихри в публичното пространство, след като още в неделя стана ясно, че нахапаният в края на март от бездомни кучета професор Ботьо Тачков е починал от раните си. 87-годишният професор бе нападнат от глутница побеснели песове на 28-ми март, докато се разхождал около жилището си в столичния квартал „Малинова долина”. По този абсурден начин страната ни изгуби един от най-известните си представители в Америка. Роден е в Перник, завършил икономика в Софийския университет, професор Тачков емигрира в САЩ през 1962 г., подгонен от комунистическите служби, на които отказва да сътрудничи. Там става научен сътрудник в Колумбийския университет и прави докторат. Работи в Държавния департамент на САЩ, в Световната банка, в ООН като икономически съветник на правителството на Индонезия. Преподавател в американски и германски университети,. професор Тачков владееше 6 езика и бе издал 4 книги. Надали има човек, който да не настръхне при мисълта, че подобно светило на световната икономическа наука намира смъртта си по такъв нелеп и абсурден начин. И то в столицата на страна-членка на Европейския съюз, в началото на 21 век. Подобни неща надали се случват дори в страните от Третия свят.

Смъртта на професор Тачков за пореден път извади на бял свят проблемът с кучетата – проблем, пренебрегван от почти всички управляващи, проблем, за който се сещат, едва когато стане твърде късно. Едва ли и поредното раздвижване на общественото мнение ще доведе до решаването му. Както се казва – „всяко чудо за три дни”. В дебата около съдбата на бездомните кучета се включи и кметът на Пловдив Иван Тотев. Още в началото на седмицата той обяви, че градът е готов да приеме за манипулации част от бездомните кучета , както на София, така и на други градове, като уточни, че вече са изпратени покани към съответните общини. Идеята е заловените кучета да бъдат приютявани за около 4 дни, като през това време бъдат ваксинирани и им бъдат извършвани всички останали необходими манипулации, след което да бъдат връщани там, откъдето са взети. Всичко това ще става естествено срещу заплащане. Кметът Тотев бе категоричен, че общините трябва да са солидарни една с друга и да си помагат. Тук градоначалникът несъмнено е прав. В случая обаче по-важният въпрос е - как точно временното настаняване на кучетата за манипулации в даден приют ще помогне за разрешаването на проблема и не е ли време въпросът да бъде решен по-категорично? В обсъжданията на въпроса се включи и премиерът Бойко Борисов, който изрази мнение, че по-агресивните животни трябва да бъдат евтаназирани, тъй като представляват заплаха за хората. Това естествено изправи на нокти природозащитните организации, които твърдят, че въпросът може да се разреши по по-хуманен за животните начин. И докато се чуваха какви ли не мнения, дойде поредната новина за нападение от бездомно животно – куче нахапа дете на година и половина в село Любичево.

Изминалата седмица извади на показ и още един дългогодишен нерешен проблем в Пловдив – този с проституиращите край Централна гара. Кметът на града Иван Тотев обяви, че самият той е участвал в среднощна акция за лов на проститутки на така наречената Алея на любовта. Въпреки това, по думите му, нито една жрица не е била открита на работното си място. Реакцията на градоначалника дойде само ден, след като общинският съветник и председател на ПП „Съюз за Пловдив” Дани Каназирева обяви тотална война на проститутките и внесе в общината предложение за сформиране на работна комисия за решаване на проблема. Най-драстичната мярка, която предлагат от „Съюз за Пловдив”, е промяна в общинската Наредба №1 за опазване на обществения ред. Според Каназирева в нея трябва да се въведат глоби на проститутките и на клиентите им от по 5000 лева за всеки.

И докато въпросът с проституиращите край Централна гара вероятно предстои да бъде разрешен, една друга сага – тази с референдума за присъединяването на село Ягодово към община Пловдив, е почти в края си. В сряда кметът на община „Родопи” Пламен Спасов, кметът на Ягодово Николай Гарджев и трима представители на инициативния комитет запознаха областния управител Здравко Димитров с процедурата за насрочване на референдума. Още през 2006 година Ягодово поиска с подписка да се присъедини към община Пловдив. Мотивите на жителите бяха, че така ще има възможност населеното място да се развива по-добре. Със заповед на Иван Тотев като областен управител трябваше  да  бъде насрочена дата за допитването. Тя обаче беше обжалвана от бившия кмет на община „Родопи” Йордан Шишков. Настоящият кмет на общината Пламен Спасов оттегли жалбата. В този случай остава в сила заповедта на Иван Тотев за провеждането на референдум, категорични са юристи. Предстои втора среща при областния управител Здравко Димитров. На нея се очаква да има конкретно решение за датата на референдума.

И напук на проблемите в социално-икономическия живот в Пловдив, градът завоюва поредния си успех в областта на спорта. Локомотив (Пловдив) пренаписа своята история, след като в драматичен полуфинален сблъсък победи Литекс на неговия стадион с минималното 1:0 и се класира на финалите за турнира за Купата на България. Това не се беше случвало от тридесет години в историята на клуба, като за последно черно-белите спечелиха Купата на съветската армия през 1983 година. Оттогава насам "смърфовете" имаха няколко неуспешни полуфинала, като винаги нещо не им дотигаше за решителната битка за трофея. След успеха срещу Литекс, черно-белите ще срещнат на финала в Бургас хитът на сезона в "А" група Лудогорец. Този финал ще е едва четвъртият в историята на футболна България, в който няма да участва столичен отбор.