Повторен изпит за нарушителите на пътя

Архив Бургас

09-04-2012, 14:23

Снимка:

дарик

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Парите, събирани от глобите по пътищата, да отиват по две направления - контрол и превенция и обучение, предлагат от автомобилния съюз.

Повторен изпит да държат шофьорите, които са направили нарушение на пътя, предлагат от Българския автомобилен съюз.

Според тях увеличаването на глобите не е механизмът, който ще поправи обстановката по пътищата. Промените в Закона за движение по пътищата трябва да са в посока проверка на знанията, а не по-високи парични санкции, съобщават колегите от ПловдивУтре.

Съюзът е изготвил пакет от предложения и механизъм, чрез който да се окаже въздействие върху цялото общество за ограничаване на пътно-транспортните произшествия, заяви председателят му Борис Гаврилов.  Те ще бъдат предложени за съгласуване с премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Цветан Цветанов и транспортния министър Ивайло Московски още днес.

Едно от предложенията е при първо нарушение шофьорите да се явяват само на проверовъчен изпит, при второ - освен изпит да има и двойна глоба, а при трето - водачите да бъдат лишавани и от правоуправление.

Парите не са фактор за спазване на правилата, а обратното, категоричен беше Гаврилов. "Според него трябва да се увеличи и броят на въпросите за отделните категории, като - за В тя бъде 45 въпроса, както е сега, но за професионалните като С, Д и Е се увеличи - до 105 въпроса.

Парите, събирани от глобите по пътищата, да отиват по две направления - контрол и превенция и обучение, предлагат от автомобилния съюз. В момента по закон 50 на сто от тях отиват в МВР за охранителни камери.

Това, което е необходимо и липсва, са полигоните и тренажорите, които да бъдат изградени с част от средствата, посочи Борис Гаврилов.