Споделяме опасно много лични данни в интернет

Архив Бургас

09-04-2012, 10:56

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Най-дръзки са посегателствата срещу деца и детската порнография, а най-често жертви стават хората, които поверяват данните си на банки с фалшива самоличност

Кражбите на лични данни и профили от социалните мрежи са най-честите киберпрестъпления у нас

Това каза в интервю за БНТ прокурорът от Върховната касационна прокуратура Илона Кръстенякова.

Тя уточни, че най-дръзки са посегателствата срещу деца и детската порнография, а най-често жертви стават хората, които поверяват данните си на банки с фалшива самоличност.

Според прокурор Кръстенякова делата у нас за престъпленията в интернет все още са твърде малко.

За киберпрестъпления в България през миналата година са били обвинени осем души, като седем за получили присъди, уточни Илона Кръстенякова. През 2010 година обвинените са били 12, а осъдените - седем. По думите й малкият брой присъди и обвинения се обяснява със слабото навлизане на интернет в България.

Прокурорът от ВКС каза още, че подкрепя идеята за създаване на национален орган за киберсигурност в България. „Такъв орган е жизнено необходим за всяка цивилизована държава във века на информационните технологии. В ЕК се обсъжда идеята за създаване на Европейски център за киберсигурност, който ще бъде създаден към Европол в Хага. В много европейски държави са създадени или се създават такива центрове по киберсигурност, така че тази идея е много добра и навременна в България и действително трябва бързо да се действа в тази посока", добави още Кръстенякова.