10 април: Лимончело и Портокалка

Архив Варна

09-04-2012, 14:13

Снимка:

Eva Toneva

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Цитрусите са доказали славата си като катализатори на метаболизма, а и периодът е подходящ за приготвянето на сокове и алкохолни напитки

Луната в Стрелец активизира огнената стихия, отговорна за обработката и абсорбирането на храната, превръщайки я в енергия.

Огънят също така съдейства за протичането на пречистващте процеси и освобождаването от токсини и бактерии. Този процес може дa бъде подпомогнат с топли храни, както и с някои подправки и аромати. С подправките обаче не бива да се прекалява - Стрелец управлява черния дроб, а те, както и тлъстата храна, затрудняват функциите му. Когато Луната преминава през този знак, организмът има нужда от витамин С, който пречиства кръвта и укрепва стените на капилярите. Луната в Стрелец ще приеме и обработи много добре веществата, съдържащи се в картофите, суровите зеленчуци, яйчния жълтък, зърнените продукти - най-вече овеса, ориза и неговите производни. Ценни и полезни за организма съставки могат да бъдат успешно усвоени от корите на плодовете и зеленчуците, най-вече цитрусите.

19 лунен ден. Един от най-опасните дни през месеца, нанасящ преки поражения върху организма. Възможни са хранителни натравяния. Бъдете внимателни – дори храни с доказан произход могат да ви повлияят зле, ако ги консумирате в лошо настроение и конфликтна среда. Полезно е провеждането на еднодневна разтоварваща диета.Яжте само продукти с кръгла форма-картофи, ряпа, цвекло, диня и др. и избягвайте тези с продълговати форми като моркови и краставици.

Понеже сме в последната седмица на великия пост, а и в 19 лунен ден е най-здравословно да се проведе разтоварваща диета, днес ще помислим за бъдещето. Съвсем в духа на  Луната в Стрелец. Предстоят Великден, после Гергьовден-все празници традиционно водещи до преяждане. Така че съвсем удачно е да използваме огнената Луна за да се погрижим от сега за метаболизма си.
Така че днес ще ви предложа две удивителни рецепти за дежастив. За да спазим принципите ще използваме цитрусови плодове и ще ви запозная с Лимончело и Портокалка.

Цитрусите са с доказали славата си като катализатори на метаболизма, а и периодът е подходящ за приготвянето на сокове и алкохолни напитки - малко след пълнолуние е лесно да извлечем сока, аромата и полезните съставки от плодовете.

Лимон, чист алкохол, захар, вода – най-общо това са съставките. Лимончелото се прави от корите на плода (белят се фино, без бялата част, за да не горчи. Сервира се обикновено като финал след хранене. Само с няколко глътки наслагванията от вкусове са изместени от лимоновата свежест, а тежестта в стомаха изчезва. Освен това, можете да го ползвате и като добавка към кремове и десерти,  като подправка за сладкиши, а защо не и като самостоятелна напитка. Сервира се силно охладено в малки чашки за ликьор. Може да добавите и натрошен лед. Само не прекалявайте - все пак е силничко, въпреки че на вкус не му личи. А и нали целта на консумацията му е да продължим да се наслаждаваме на удоволствията в живота.

Съществуват много рецепти за приготвяне на Лимончело. Тази която ви предлагам е лесна за изпълнение и което е по-важното-изпробвана е!

Лимончело

Продукти

8 лимона
1 лайм
1 л водка
700г. захар
850г. вода

Приготвяне

Обелва се само жълтата част на кората на добре измитите лимони. Заливат се с водката в съд, които се затваря добре (буркан). Престоява на хладно и тъмно място 10-12 дни. От водата и захарта се сварява сироп, които след завирането ври около 3-4 минути. Водката се прецежда през филтърна хартия и се смесва с напълно изстиналия сироп. Налива се в бутилки и се съхранява в хладилник.

Портокалката пък е аперитив, който има за цел да стимулира вкусовите ви усещания, като същевременно стимулира и отделянето на храносмилателни сокове, които помагат за по-бързото разграждане на храната. Опасността при нея е че можете въобще да не преминете към същинското хранене,защото се прави със силна ракия, затова напомням отново-сервира се добре охладена , в малки чашки и се консумира еднократно!
Ето и рецептата:

Портокалка

Необходими продукти:

Корите от 7-8 портокала
0,5л силна ракия по възможност без аромат
2 л бяло вино
0,500 кг захар.

Корите се очистват от бялата част , нарязват се на парчета и се поставят във висок буркан с широк отвор. Заливат се с ракията. Бурканът се поставя на място неизложено на пряка светлина и от време на време се обръща. След две седмици настойката се отцежда, филтрира се и се смесва с виното, в което е разтворена захарта. Напитката се разбърква добре и се налива в бутилки.След 1 седмица е готова за консумация.

Наздраве!