Пхенян обмисля нов ядрен опит

Новините

09-04-2012, 13:45

Снимка:

stimson.org

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Според доклад на южнокорейското разузнаване, Пхенян ще използва международното недоволство около предстоящото изстрелване на  сателит като извинение за провеждането на ядрен опит по-късно

Северна Корея планира нов ядрен опит в зоната, където проведе предишните си експерименти, според доклад на разузнаването на Южна Корея.

Той съобщава, че севернокорейците ще използват международното недоволство около предстоящото изстрелване на ракета като извинение за провеждането на ядрен опит.

Доклада, получен от CNN, излиза на светло докато Северна Корея се подготвя за спорното изстрелване на ракета тази седмица. Действие, което ще увеличи и без това високото напрежение между Пхенян и другите страни в региона.

Властите в страната твърдят, че целта на ракетата е извеждане на метеорологичен сателит, но международната общност смята, че това ще бъде тест на балистична ракета. От Япония обявиха, че ще свалят носителя, ако навлезе на тяхна територия. Президента на Филипините, пък, нарече изстрелването „безсмислена провокация“.

В опит да успокои страстите, Северна Корея предостави достъп на журналисти до мястото на изстрелването в Тончан-ри, в северозападната част на страната.

„Ако погледнете, ще видите със собствените си очи и ще прецените дали това е балистична ракета или апарата за изстрелване на сателит в космоса“, каза Джан Мьон Джин, ръководител на площадката.