Откраднаха китайски експонати за 3, 2 млн. долара от музей

Архив Бургас

08-04-2012, 09:22

Снимка:

museum-pravets.com

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

"Двата експоната са безкрайно ценни, те са прекрасен пример за изкуството от времето на династията Цин", заяви уредникът на музея Крей Баркли. 

 Два безценни китайски  експоната на стойност 3,2 млн. долара  са изчезнали от Музея на Изтока към Даремския университет, пише vesti.bg по информация на Асошиейтед прес.

В нощта срещу петък крадците проникнали в галерията на първия етаж и отмъкнали китайска порцеланова статуетка и чашка от нефрит, на чиято вътрешна стена е изписано китайско стихотворение от 1769 г. Според специалистите общата стойност на двата предмета е около 3,2 млн долара. "Двата експоната са безкрайно ценни, те са прекрасен пример за изкуството от времето на династията Цин", заяви уредникът на музея Крей Баркли. 

По думите му сигнализацията в музея се е задействала, но полицията се е забавила с появата си. В събота бяха арестувани мъж и жена, заподорени в кражбата, но експонатите не бяха открити у тях. Полицията издирват още няколко подозрителни лица и се надява да върнат ценните експонати. /РИА "Новости"