Сирийските войски нападнаха и Дамаск

Новините

05-04-2012, 13:13

Снимка:

telegraph.co.uk

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Предградие на сирийската столица също стана жертва на бомбардировките на войските на режима на Асад

Сирийски войски атакуват предградие на столицата Дамаск, съобщиха активисти от базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за правата на човека.

Голяма операция се провежда в предградието Дума – танкове провеждат бомбардировки и има сблъсъци между войници и бунтовници.

Армията нападна  и няколко града в страната, с цел да бъдат постигнати последни придобивки преди предстоящото примирие следващата седмица. Сред атакуваните градове са Храйтан и Анадан, близо до Алепо. В Храйтан,бомбардировката е изключително тежка – има ранени хора по улиците, и не може да им бъде оказана помощ. По късно войски са започнали да навлизат в града. 

"Ситуацията е катастрофална. Много хора бягат от града", разказа активиста Мохамед Абу Наср от Храйтан. 

Според активисти на опозицията последните атаки са доказателство, че Асад се опитва да премаже тези, които не са съгласни с режима му, преди примирието да влезе в действие.

Те подозират, че Асад се е съгласил с плана само за да спечели повече време на войските си да потушат бунтовете.

 Прекратяването на огъня е ключовия момент на плана, съставен от Кофи Анан, специален посланик на ООН, насочен към прекратяване на кризата в страната. Останалите елементи включват изтегляне на войските и бунтовниците от всички градове и преговори между страните.