Президентът поиска 1 млрд.лв. за енергийна ефективност в бюджета

Новините

05-04-2012, 12:16

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

 „Независимо, че не постигнахме съгласие за бъдещето му, бяхме на едно мнение, че не Москва, Берлин или Вашингтон, а София трябва да вземе решението, посочи държавният глава по отношение на проекта „Белене” 

В 10-минутно обръщение към депутатите президентът Росен Плевнелиев обобщи резултати от разговорите си с парламентарните сили в т. нар. месец на политическите консултации, съобщи Дневник.

"България е европейски шампион по пилеене на енергия - с много енергия произвеждаме малко. Независимо колко нови мощности ще построим, ние не решаваме структурния проблем на нашата икономика - нейната енергоемкост", каза държавният глава и отново призова за енергийна ефективност, защото "най-евтината енергия е икономисаната". Поиска и да се заложат поне 1 млрд. лв. за енергийна ефективност във фискалната рамка 2014-2020 г. Не бива да зависим само от един източник на енергия и от една тръба, затова трябва да ускорим процеса на изграждане на газови връзки със съседите, това са неотложни задачи, каза Плевнелиев.

„Независимо, че не постигнахме съгласие за бъдещето му, бяхме на едно мнение, че не Москва, Берлин или Вашингтон, а София трябва да вземе решението, посочи държавният глава по отношение на проекта „Белене”. За мен то е правилно, защото по начина, по който беше започнат, проектът е неизгоден, финансово необезпечен и крие рискове за поколенията.

Плевнелиев благодари на парламентарните сили, че не са използвали предоставената трибуна за пропаганда и че са загърбили политическите си различия по важните теми - националната програма "България 2020", мерки за подкрепа на икономиката, енергийна ефективност, неотложните реформи през 2012 г.

Президентът посочи, че по тези въпроси ще има дебати в различни формати - в парламента, в президентството, гражданското общество и ще се търси съгласие, че независимо кой е на власт, ще се работи за изпълнението на тези приоритети.
Обединихме се около изработването на ефективни политики, в селското стопанство, туризма и други сектори, каза Плевнелиев. Заради кризата и несигурността, два от трите фактора на растеж - потребление и инвестиции, са на ниски нива, отбеляза той.
Нужно е да подкрепим малките и средните предприятия да създават собствени търговски марки, да имат лесен и бърз достъп до кредитиране, каза президентът.

По думите му общо е съгласието за ефективна политика за привличане на инвестиции. Той напомни мнението си да бъде въведено обслужването на едно гише. Електронното правителство трябва да е не по-малък приоритет от магистралите - то е силна антикорупционна мярка, смята Плевнелиев. Неотложни са промените в закона за насърчаване на инвестициите. Добрата инфраструктура също е важна препдпоставка за инвестиции, както и за регионалното развитие, отбеляза Плевнелиев.

По отношение на устройствените закони за разузнаването и Националната служба за охрана, както и усъвършенстването на механизмите за контрол и координация на службите той заяви, че трябва да станат факт през 2012 г.

За съдебната реформа, която е очертана като приоритет от всички партии, Плевнелиев каза, че системата за правораздаване е реформирана многократно, но е време за резултати. "Дали сме постигнали ефективност се познава само по делата. Фокусът е там какво произвежда системата като резултат и дали има справедливост", посочи той и
поиска и прозрачност при номинирането и избирането на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). Във връзка с изборния кодекс и изборния процес Плевнелиев поиска решения, за да няма капчица съмнение за честното и демократичното провеждане на следващите избори.

За административната реформа Плевнелиев напомни, че промените в закона за държавния служител са първата стъпка, но е нужно и работещо електронно правителство. То трябва да е не по-малък приоритет от изграждането на магистралите, защото е силна антикорупционна мярка, смята Плевнелиев и призова както магистралите и този приоритет да бъде обезпечен финансово, "да кажем кой, кога, как, какво ще свърши година по година". Българинът ще повярва в държавата, когато заменим чакането пред гишетата с електронни услуги, каза държавният глава.