5 април : Сандвичи с авокадо и спагети от тиквички

Архив Варна

04-04-2012, 17:03

Снимка:

http://www.zemianazaem.com

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Нали знаете кога авокадото е узряло – отвън е тъмно зелено, на пипане е леко меко, а в устата ни се маже по небцето, тогава можем да го намажем на филийките дори. Днес купих такова от Синия пазар зад Козирката.

Утре Луната отново е в Дева, знакът който управлява процесите на храносмилане и движението на веществата в организма. Стомахът и червата са уязвими и следва да се избягват силните подправки, трудносмилаеми, тежки и мазни храни. Желателно е консумирането на билкови чайове, подпомагащи работата на храносмилателната система. Освен всичко друго течностите ще стимулират метаболизма, който в този период е забавен.

Когато Луната преминава през земните знаци, в организма се усвояват веществата, необходими за процесите, управляващи растежа, възпроизводството и регенерацията на тъканите и скелета. Дева усвоява най-добре храните, съдържащи калиев сулфат и витамини от група Б: зеленолистни зеленчуци, тиквички, картофи, пъпеши, ябълки, круши, папая, сливи, смокини, всички зърнени продукти и маслата от тях, кафяв ориз. Подходящи подправки и билки, които ще балансират храносмилателната система са: лайка, червен кантарион, живовляк, сладник, звъника, босилек, копър, бахар, розмарин, валериана и гинко-билоба. Пчелният мед също - особено ефикасно средство е да се изпие сутрин на гладно чаша топла вода с лъжичка мед, разтворена в нея. Сред животинските продукти подходящи за консумация са постните меса и нискомаслените млека и сирена. Следва да се избягват силно подправените и пържените храни.

14 лунен ден. Днес и в храната, и в поведението трябва да спазвате пост и въздържание. Това е най-добрият ден за прочистване на организма. Веществата и течностите започват своето движение отвътре-навън, стимулирайки разширяващите процеси. Необходимо е с менюто и двигателния режим да им съдействаме, за да не възникнат блокажи в организма. Ако не сте успели да стартирате спазването на здравословен хранителен режим в началото на лунния месец, то сега получавате втори шанс за това. Резултатът ще бъде гарантиран. Всяка течност носи замърсяване, така че ориентирайте се към сухи и твърди храни.

Да си призная, един от дните при които въпросът "Какво да сготвя утре?", предизвика паника у мен е 14 лунен ден. Затова и не си го задавам-следвам стриктно указанията и през целия ден ям само пресни плодове и зеленчуци. Рубриката обаче изисква да ви предложа нещо и аз съм истински притеснена защото този път имаме "бонус" от Луната в Дева, която е толкова критична и взискателна, а и храносмилането и е меко казано деликатно. Освен това гладуването я изнервя, а ако вземе че се нахрани както подобава баш през 14 лунен ден, току виж я хванали киселини.

Уж Дева, уж земя..трябва да е устойчива и непретинциозна, а вижте какви проблеми създава. Но като стана дума за земя ми хрумна да надникна в Земя на заем -там са на ти и със земята и с храната и най-вече със суровите храни, което смятам би удоволетворило претенциите на на всяка мъхната дева. И ето какво ме привлече:

Спагети от тиквички

Необходимо продукти:

1 млада тиквичка, нарязана на тънки ивички
за доматения сос:
5-7 сушени домата, накиснати във вода за 1-2 часа
1/2 чаша орехи, накиснати предварително във вода
1 скилидка чесън или стрък зелен чесън
1/4 чаша зехтин
няколко стръка магданоз или листа босилек
1 фурма (не е задължителна)
малко вода или лимонов сок

Ето и инструкциите:

Съставките за соса се слагат в блендер или кухненски робот без водата. Ако е твърде суха сместа може да се добави малко вода или лимонов сок. Сушените домати са доста солени и затова е по-добре да не се добавя допълнително сол (дори може да смените няколко пъти водата на доматите, в която се киснат, с цел да изхвърлите излишната сол).
Аранжиране: в чиния сложете спагетите от тиквички, отгоре соса, поръсете с нарязани на ситно листа босилек или копър, или с прясно смлени сусамови семена.

Намерих и рецепта за чудесни сандвичи, които ще ви подкрепят през целия ден. За целта ви е нужно да се снабдите с пълнозърнест хляб. Продават ги в здравословните магазини.

За 3 сандвича ще ви бъдат нужни

6 филийки хляб
2 бр. авокадо, нарязано на филийки
1 домат, нарязан на кръгчета
1 глава лук, нарязана на тънки филийки
няколко млади листа от маруля или айсберг
пожелание съвсем малко морска сол

Приготвяме сандвича по стандартния начин: взимаме 1 филийка, нареждаме 1-2 резенчета авокадо, домат и кръгчета лук, поръсваме съвсем малко със сол и отгоре слагаме листо марулка. Захлупваме с друга филийка от сусамовия хляб. Пожелание може да сложим малко повече авокадо, за да не е много сух сандвича.
Нали знаете кога авокадото е узряло – отвън е тъмно зелено, на пипане е леко меко, а в устата ни се маже по небцето. Тогава можем да го намажем на филийките дори. Днес купих такова от Синия пазар зад козирката.

Добър апетит!