България в топ 10 на най-нещастните страни

Новините

04-04-2012, 07:31

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Най-нещастните страни са разположени предимно в Африка. Сред тях обаче се нарежда и европейска България

Най-щастливите държави в света се намират в Северна Европа.

Това са Дания, Норвегия, Финландия и Холандия, показва изследване на The Earth Institute към Колумбийския университет.

Най-нещастните страни пък са разположени предимно в Африка. Сред тези държави обаче се нарежда и европейска България. Страната ни е 10-ата най-нещастна в света.

Според изследването най-нещастни са хората в Того, следвани от тези в Бенин, Централна африканска република, Сиера Леоне, Бурунди, Коморските острови, Хаити, Танзания и Конго. Непосредствено след тях се нареждаме ние.

В изследването се използва индекс от 0 до10. При най-щастливите държави коефициентът достига до над 7, а при най-нещастните пада под 4.

Докладът на Колумбийския университет е изготвен по повод на конференция на ООН за щастието. От него става ясно, че не само парите правят хората щастливи. Свободата, добрите социални връзки и липсата на корупция също са важни фактори за спокойния живот.

За щастието на отделните хора пък най-важни са доброто здраве, присъствието на близък човек, на когото могат да разчитат, сигурната работа и стабилността в семейството.

Докладът прави няколко извода за това какво е необходимо, за да са щастливи хората. В по-богатите държави хората са по-щастливи, но усещането за лична свобода, социална подкрепа и липсата на корупция са по-важни от материалното състояние.

При покачване на стандарта на живот щастието на хората се увеличава, но това не важи във всички случаи. Безработицата причинява също толкова голямо нещастие, колкото и тежката загуба и разделите. Добрата работна среда и сигурността дават на хората по-голямо удовлетворение, отколкото добрата заплата.

Стабилните семейства и щастливите бракове играят важна роля за щастието и на децата, и на родителите им. Друг извод, до който се стига в доклада е, че жените в развитите страни са по-щастливи, а хората на средна възраст са най-нещастни.

Топ 10 на най-щастливите държави:

1. Дания
2. Финландия
3. Норвегия
4. Холандия
5. Канада
6. Швейцария
7. Швеция
8. Нова Зеландия
9. Австралия
10. Ирландия

Топ 10 на най-нещастните държави:

1. Того
2. Бенин
3. Централна Африканска република
4. Сиера Леоне
5. Бурунди
6. Коморските острови
7. Хаити
8. Танзания
9. Конго
10. България